You are here

Προς κοινή συνισταμένη για leasing

07/03/2016 16:15
Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής καταβάλλουν προσπάθειες για να βρεθεί η κοινή συνισταμένη όλων των εμπλεκόμενων στο νομοσχέδιο για τη χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), που αποτελεί ένα άλλο τρόπο χρηματοδότησης από το σύνηθες δάνειο.

Στόχος της επιτροπής είναι όπως το νομοσχέδιο οδηγηθεί στην Ολομέλεια πριν από τις 14 Απριλίου, οπόταν θα κλείσει η βουλή ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο.

Μαζί με το νομοσχέδιο για τη χρηματοδοτική μίσθωση, συζητήθηκαν και φορολογικά νομοσχέδια τα οποία εκκρεμούν στη βουλή από το 2011 και τα οποία θα συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του θεσμού της χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Συγκεκριμένα οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης όσο και οι μισθωτές, θα εξαιρούνται του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, που είναι 20% όταν διατίθεται περιουσία.

Επίσης στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν θα καταβάλλεται έκτακτη αμυντική εισφορά η οποία είναι 3% επί του συνολικού ποσού των ενοικίων.

Παράλληλα με άλλο νομοσχέδιο καθορίζονται τα τέλη που θα καταβάλλονται για την εγγραφή των χρηματοδοτικών μισθώσεων και για τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας που είναι αντικείμενο χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Με το τελευταίο νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του εμπράγματος βάρους επί των δικαιωμάτων του μισθωτή (memo).

Στις περιπτώσεις λήξης της σύμβασης μίσθωσης, αυτή διαγράφεται από τα μητρώα του τμήματος μαζί με οποιαδήποτε εμπράγματα βάρη που τη βαρύνουν και το ακίνητο μεταβιβάζεται από τον εκμισθωτή στο μισθωτή.

Η Δήμητρα Βαλιαντή –Πλατή, εκ μέρους του συνδέσμου τραπεζών ξεκαθάρισε πως οι τράπεζες διαχρονικά είναι υπέρ του νομοσχέδιου για τη χρηματοδοτική μίσθωση.

Για το θέμα των φορολογικών νομοσχέδιων, σημείωσε πως δεν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα απλά άρση των αντικινήτρων για τα ακίνητα.

Η κ. Πλατή, εισηγήθηκε να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους μισθωτές, όπως επιστροφή ΦΠΑ και να εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος τους οι αποσβέσεις , τα δικαιώματα της μίσθωσης και όποια έξοδα συντήρησης.

Υποστήριξε πως είναι αντισυνταγματική πρόνοια σύμφωνα με την οποία η τράπεζα, δηλαδή ο εκμισθωτής, υποχρεούται να καταβάλει ή να διασφαλίζει την καταβολή των άμεσων ή έμμεσων φόρων που προκύπτουν από την πώληση του ακινήτου, όταν ο εκμισθωτής ενεργεί εκ μέρους ή προς όφελος του μισθωτή για να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί το ακίνητο σε πρόσωπο άλλο από το μισθωτή, επισημαίνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση καμία μεταβίβαση δεν θα πραγματοποιείται .
Εισηγήθηκε να περιληφθεί νέα πρόνοια στο νόμο με την οποία δεν θα είναι δυνατή η εγγραφή εμπράγματου βάρους επί του εμπράγματου δικαιώματος που απορρέει από τη χρηματοδοτική μίσθωση.

Εκ μέρους του κτηματολογίου, αναφέρθηκε πως μπορεί να γίνει μεταβίβαση ακινήτων με τη χρηματοδοτική μίσθωση και η τράπεζα θα μπορεί να πωλήσει το ακίνητο.
Επίσης λέχθηκε πως με τη λήξη της μίσθωσης τερματίζονται τα ΜΕΜΟ.

Άλλο σημείο τριβής ήταν και ο χρόνος που θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να πάρει πίσω την ακίνητη περιουσία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών συμφώνησε ότι θα υπάρξει σοβαρή μείωση του χρόνου που ο ιδιοκτήτης, δηλαδή οι τράπεζες ή οι εκμισθωτικοί οργανισμοί, της κινητής περιουσίας θα μπορεί να την πάρει πίσω αν ο χρήστης δεν είναι συνεπής.

Σε 6 μήνες από τη στιγμή που δεν είναι συνεπής ο χρήστης στις υποχρεώσεις του, θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να πάρει πίσω την περιουσία του.

Εκπρόσωπος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο, το 90% των ακινήτων θα είναι εκτός χρηματοδοτικής μίσθωσης, επισημαίνοντας πως αυτό οδηγεί σε ανισότητα ,στρέβλωση και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου εισαγωγέων μηχανοκίνητων οχημάτων, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια εξίσωσης του leasing με οποιοδήποτε άλλο δάνειο .

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, δήλωσε πως η σημερινή συζήτηση συνέβαλε στο να αντιμετωπιστούν τα σημεία τριβής, εκφράζοντας την ελπίδα εντός 15 ημερών θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και τα νομοσχέδια θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου