You are here

Προς νέα ανανέωση αδειών καναλιών μέχρι 2019

21/06/2018 11:15

Νομοσχέδιο για νέα ανανέωση των αδειών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών καναλιών προωθεί η εκτελεστική εξουσία στη βουλή, ενόψει της λήξης των τρεχουσών αδειών των καναλιών εντός των επόμενων ημερών.

Η προηγούμενη ανανέωση των εν λόγω αδειών είχε γίνει με ομόφωνη ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από τη βουλή στις 30 Ιουνίου 2017.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που έφτασε στη βουλή, ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να καταστεί δυνατή η χορήγηση και η ανανέωση προσωρινών αδειών των παρόχων υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, οι οποίες λήγουν στις 30 Ιουνίου 2018.

Προστίθεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την ανανέωση υφιστάμενων προσωρινών αδειών και τη χορήγηση νέων προσωρινών αδειών, οι οποίες θα ισχύσουν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2019.

Σημειώνεται επίσης, ότι η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται επιβεβλημένη, ούτως ώστε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης να νομιμοποιείται να ασκεί έλεγχο στους τηλεοπτικούς οργανισμούς.

Στα έγγραφα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο, αναφέρεται ότι αυτό επιχειρεί να καλύψει το κενό που θα προκύψει με την λήξη των αδειών στο τέλος Ιουνίου, μέχρι τη ψήφιση νέου νομοσχεδίου το οποίο θα καλύπτει πλέον τη χορήγηση μόνιμων τέτοιων αδειών.

Η ανανέωση των αδειών προκύπτει εν τω μέσω αλλαγών στο τηλεοπτικό πεδίο καθώς τον τελευταίο καιρό, δύο τηλεοπτικά κανάλια έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη.

Το υπουργείο εσωτερικών που κατέθεσε το νομοσχέδιο, ζητά από τη βουλή όπως τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η εξέτασή του ώστε να τεθεί προς ψήφιση το συντομότερο.

Μ.Χ.