You are here

Προς ολομέλεια οι ρυθμίσεις για αύξηση προστίμων τροχαίων παραβάσεων

28/05/2020 18:26

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων η συζήτηση των επτά νομοσχεδίων και ενός κανονισμού που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, σημαντική αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις, αλλά και αυξήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ.
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Προκοπίου, είπε ότι στην επόμενη συνεδρία, τα μέλη της Επιτροπής θα τοποθετηθούν επί των νομοσχεδίων και στη συνέχεια αυτά θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Επιπλέον, ο κ. Προκοπίου είπε ότι η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει σε 30 ημέρες, από 15 ημέρες που είναι σήμερα, την περίοδο πληρωμής ενός εξώδικου προστίμου για τροχαίες παραβάσεις για ποσά πέραν των 100 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι για ποσά κάτω των 100 ευρώ η περίοδος πληρωμής ενός προστίμου παραμένει στις 15 ημέρες.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Επιτροπή αναμένεται ότι θα καταλήξει στα πιο κάτω ποσά προστίμων για ορισμένες τροχαίες παραβάσεις:
 
Για μη χρήση ζώνης κατά την οδήγηση, το πρόστιμο αναμένεται να αυξηθεί στα 150 ευρώ και στη συνέχεια στα 300 ευρώ για την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών χρόνων, ενώ για τη μη χρήση κράνους το εξώδικο πρόστιμο αναμένεται να αυξηθεί από τα 85 ευρώ που είναι σήμερα στα 200 ευρώ και στη συνέχεια στα 300 ευρώ για την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά.
 
Επίσης, το εξώδικο πρόστιμο για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αναμένεται να αυξηθεί από 85 ευρώ που είναι το υφιστάμενο στα 150 ευρώ και για την ίδια παράβαση για δεύτερη φορά στα 300 ευρώ σε διάστημα τριών χρόνων, ενώ για παραβίαση φωτεινών σηματοδοτών το πρόστιμο αυξάνεται από τα 85 ευρώ που είναι σήμερα στα 300 ευρώ.
 
Όσον αφορά την στάθμευση σε χώρους αναπήρων, το πρόστιμο αυξάνεται από 85 ευρώ που είναι το υφιστάμενο πρόστιμο, στα 300 ευρώ.
 
Σε στάθμευση πάνω σε κίτρινη γραμμή από 65 ευρώ που είναι το υφιστάμενο εξώδικο πρόστιμο, αναμένεται να αυξηθεί στα 100 ευρώ, ενώ για προσπέρασμα σε διάβαση πεζών από 65 ευρώ που είναι το υφιστάμενο, αναμένεται να αυξηθεί στα 200 ευρώ.
 
Παρόντες στη σημερινή συνεδρία ήταν εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Μεταφορών, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και της Αστυνομίας.
 
Επιπλέον, ο κ. Προκοπίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι κατά τη συνεδρία, τα μέλη της Επιτροπής τοποθετήθηκαν επί των νομοσχεδίων για την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και πρόσθεσε ότι τα νομοσχέδια οδηγούνται στη συνεδρία της Ολομέλειας που θα γίνει στις 19 Ιουνίου.