You are here

Προς θέσπιση νόμων που θα προτείνουν πολίτες

06/07/2022 13:56

Θετική ήταν η πρώτη τοποθέτηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών αναφορικά με τη θέσπιση νομοθεσίας με την οποία εισάγεται ο θεσμός της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας υποστηριζόμενης από τις υπογραφές πέντε χιλιάδων πολιτών.

Παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου κατά τη σημερινή συζήτηση στην επιτροπή νομικών, η εισηγήτρια και βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι προτείνεται η παροχή δικαιώματος στους πολίτες, όπως μέσω του θεσμού της νομοθετικής πρωτοβουλίας, να υποβάλλουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων προτάσεις πολιτικής, καλώντας τη νομοθετική εξουσία να προβεί σε θέσπιση ή τροποποίηση ή κατάργηση νομοθεσιών επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος ή κοινής ωφελείας στους τομείς του περιβάλλοντος, γεωργίας, ενέργειας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας κ.ά.

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι θα πρέπει όμως να μπουν κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να μην δοθεί το μήνυμα ότι θα συζητούνται όλες οι προτάσεις των πολιτών από τη Βουλή, αλλά και τον τρόπο συζήτησής ή ψήφισης σε νόμο των προτάσεων που θα υποβάλλεται με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Μεταξύ άλλων πρότεινε οι προτάσεις να μπορούν να καταθέτουν μόνο από κύπριους πολίτες και να υπάρχουν εξαιρέσεις στα θέματα που θα προτείνονται από τους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός στα θέματα που θα μπορούν να προτείνουν οι πολίτες, μεταξύ άλλων αυτών που αφορούν την άμυνα και δημοσιονομική πολιτική, ενώ σημείωσε ότι ο σκοπός της πρότασης νόμου που κατέθεσε στην Βουλή το 2016 είναι να προαγάγουν τη συμμετοχή των πολιτών και την επαφή τους με το νομοθετικό σώμα και όχι να δημιουργήσουν προσδοκίες που δεν θα μπορούν να ικανοποιηθούν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ενώπιον της Βουλής ότι εκκρεμεί και σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το 2017 και προβλέπει μεταξύ άλλων τη συλλογή 8 χιλ. υπογραφών από πολίτες για την κατάθεση πρότασης από πολίτες.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρχει το εργαλείο που να δίνει στους πολίτες το δικαίωμα να συμμετέχουν ανεξάρτητα με το ποιος εκλέγεται.

Εκ μέρους του υφυπουργείου Έρευνας αναφέρθηκε ότι στηρίζουν την πρόταση νόμου, σημειώνοντας ότι από την πλευρά τους εξετάζεται ο τρόπος ανάπτυξης της πλατφόρμας που θα χρειαστεί για τη λειτουργία του θεσμού.

Από πλευράς του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ο Βαγγέλης Βασιλείου ανέφερε ότι παρόμοια δράση εφαρμόζεται στην ΕΕ, μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, η οποία πρέπει να υποστηρίζεται από τις υπογραφές ενός εκατ. πολίτων της ΕΕ.

Όπως εξήγησε, ως σήμερα έχουν προχωρήσει έξι προτάσεις της πρωτοβουλίας πολιτών, ενώ διευκρίνισε ότι στην Κύπρο αντίστοιχη πρωτοβουλία θα πρέπει να υποστηρίζεται σε αναλογία με την ΕΕ από 44ΟΟ υπογραφές από πολίτες.

Από την γραμματεία του υπουργικού Συμβουλίου ο Λεωνίδας Πιερής είπε ότι στηρίζουν την πρωτοβουλία και δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν άμεσα όταν οριστικοποιηθούν οι πρόνοιες του υπό εξέταση νόμου.

Από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών ο Μενέλαος Βασιλείου αφού δήλωσε επίσης υπέρ της πρωτοβουλίας πολιτών κατέθεσε κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά το περιεχόμενο της πρότασης νόμου και του νομοσχεδίου.

Μεταξύ άλλων είπε ότι ένα σημείο που τους επηρεάζει άμεσα, είναι ο χρόνος της πιστοποίησης που προβλέπει το νομοσχέδιο της μίας εβδομάδας, αναφέροντας ότι στην Ευρώπη είναι οι τρεις μήνες και πρότεινε στην Κύπρο να είναι τουλάχιστον ένα μήνα.

Εκ μέρους εξάλλου του Οργανισμού Νεολαίας και άλλων οργανώσεων νέων εκφράστηκε η θετική θέση τους αναφορικά με το σκοπό της πρότασης νόμου και του νομοσχεδίου και ζητήθηκε να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες για την καθολική συμμετοχή των κυπρίων υπηκόων.

Μεταξύ άλλων ζητήθηκε να μπορούν και πέραν των ψηφοφόρων να καταθέτουν προτάσεις και μαθητές, αλλά και η πρωτοβουλία να μην φέρει αντίθετα αποτελέσματα και να απομακρύνει περαιτέρω το κόσμο από τους θεσμούς.

Της Ελένης Χαραλάμπους