You are here

Προστασία μικρών εταιρειών από καταχρηστικές ρήτρες

26/03/2019 14:58

Ρυθμίσεις αναφορικά με την επέκταση της προστασίας από τις καταχρηστικές ρήτρες στις περιπτώσεις νομικών προσώπων, προωθεί η επιτροπή εμπορίου μέσω νέας πρότασης που τέθηκε ενώπιον της εκ μέρους του χρηματοοικονομικού επιτρόπου Παύλου Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου, είχε κληθεί τον περασμένο Νοέμβριο από την επιτροπή να ετοιμάσει σχετική πρόταση σε συνεννόηση με τους εισηγητές δύο ανάλογων προτάσεων νόμου, τον Κωστή Ευσταθίου της ΕΔΕΚ και τον Γιώργο Περδίκη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Σκοπός της πρότασης νόμου που είχε καταθέσει πριν από μερικούς μήνες ο κ. Ευσταθίου ήταν οι ευεργετικές διατάξεις τη νομοθεσίας να καλύπτουν και νομικά πρόσωπα και ειδικότερα μικρές, μεσαίες και οικογενειακές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο καθώς και να επεκτείνονται στις περιπτώσεις όπου τραπεζικό ίδρυμα μονομερώς καταγγέλλει και τερματίζει συμβάσεις πιστωτικής διευκόλυνσης που προνοούν όρια υπερανάληψης.

Η πρόταση νόμου του κ. Περδίκη προνοούσε όπως οι ρήτρες που αναφέρονται σε δραστηριότητες των προμηθευτών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς μη καταναλωτές και εταιρείες, να θεωρούνται καταχρηστικές και επέκτεινε την εφαρμογή του βασικού νόμου σε συμβάσεις όπου ένας εκ των συμβαλλομένων είναι αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα (ΑΠΙ) το οποίο παρέχει πιστωτική διευκόλυνση ή και χρηματοοικονομική υπηρεσία σε καταναλωτή, ενώ καθόριζε το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων από το πρόσωπο που έχει υποστεί ζημιά πριν την κήρυξη της ρήτρας από το δικαστήριο ως καταχρηστικής.

Οι δύο προτάσεις αναμένεται να αποσυρθούν ώστε να κατατεθεί και επίσημα η νέα πρόταση, την οποία υιοθετούν τα μέλη της επιτροπής. Με τη φιλοσοφία των δύο αρχικών προτάσεων είχαν συμφωνήσει τόσο τα κόμματα όσο και αρμόδιοι φορείς.

Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση

Σύμφωνα με την νέα πρόταση, η προστασία που παρέχει η νομοθεσία σε φυσικά πρόσωπα έναντι καταχρηστικών ρητρών, θα επεκταθεί πέραν των φυσικών προσώπων και σε νομικά πρόσωπα.

Στην πρόταση καθορίζεται ότι θα καλύπτονται από την νομοθεσία εταιρείες συγκεκριμένου μεγέθους και ειδικότερα, οι πολύ μικρές εταιρείες.

Προβλέπεται συγκεκριμένα, ότι η νομοθεσία θα καλύπτει επιχειρήσεις που πληρούν δύο από τα εξής τρία κριτήρια: να έχουν κύκλο εργασιών μέχρι €2 εκ., να έχουν μέχρι 5 υπαλλήλους και να διατηρούν ενεργητικό μέχρι €1 εκ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Ανδρέας Κυπριανού σημείωσε ότι θα ήταν πιο δύσκολη η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, από την προώθηση μιας νέας πρότασης επέκτασης της νομοθεσίας.

Πρόσθεσε ότι η επιτροπή εμπορίου θα θέσει την νέα πρόταση προς συζήτηση μετά την επίσημη κατάθεσή της στην ολομέλεια, ενδεχομένως στην επόμενη συνεδρίαση ως κοινής πρότασης εκ μέρους της επιτροπής εμπορίου και των βουλευτών κ. Ευσταθίου και κ. Περδίκη.

Επικρίσεις για καθυστέρηση υποθέσεων

Παράλληλα, οι βουλευτές άσκησαν εκ νέου επικρίσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση υποθέσεων καταχρηστικών ρητρών στο δικαστήριο, εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας.

Όπως αναφέρθηκε, παρά τις εκκλήσεις της επιτροπής, μόνο τρεις υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών που αφορούν εταιρείες ανάπτυξης γης και όχι τράπεζες, έχουν οδηγηθεί στο δικαστήριο και έχουν ληφθεί αποφάσεις ενώ παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση σε ότι αφορά τις υπόλοιπες υποθέσεις.

Σημειώθηκε ότι υπάρχει η πρόθεση ώστε να οδηγηθεί άλλη μία υπόθεση στο δικαστήριο ενώ, εκ μέρους του υπουργείου εμπορίου αναφέρθηκε ότι προωθείται νομοθεσία ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιβολής διοικητικών προστίμων όπου εντοπίζονται καταχρηστικές ρήτρες.

Της Μαρίας Χαμπή