You are here

Πρόταση για επέκταση άδειας μητρότητας και πατρότητας

14/10/2020 07:57

Τρεις προτάσεις νόμου για επέκταση της άδειας μητρότητας και πατρότητας κατατέθηκαν στη βουλή από τον βουλευτή Γιώργο Λιλλήκα.

Σκοπός της πρώτης πρότασης νόμου είναι η επέκταση της άδειας πατρότητας από 2 σε 24 εβδομάδες. Οι επιπρόσθετες 22 εβδομάδες θα είναι προαιρετικές και άνευ απολαβών.

Σκοπός της δεύτερης πρότασης νόμου είναι η επέκταση της άδειας μητρότητας από 18 εβδομάδες σε 26 εβδομάδες. Οι επιπρόσθετες 8 εβδομάδες θα είναι προαιρετικές και άνευ απολαβών.

Η τρίτη πρόταση νόμου προνοεί την τροποποίηση του περί κοινωνικών ασφαλίσεων νόμου, ώστε αυτός να συνάδει με την πρόταση για επέκταση της άδειας πατρότητας από 2 σε 24 εβδομάδες και η δυνατότητα αξιοποίησής της εντός ενός χρόνου από τη γέννηση του παιδιού. Οι επιπρόσθετες 22 εβδομάδες θα είναι προαιρετικές και άνευ απολαβών.

Όπως αναφέρεται, οι προτάσεις βασίζονται στο γεγονός ότι τα νεογέννητα έχουν την ανάγκη των γονέων τους μέχρι να συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο ζωής. Ως εκ τούτου σε συνδυασμό με την επέκταση της άδειας μητρότητας, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται κοντά στο παιδί τους εκ περιτροπής, δηλαδή έξι μήνες ο ένας γονέας και έξι ο άλλος.

Γ.Χ.