You are here

Προτείνουν αύξηση εξωδίκων για κάπνισμα

17/09/2021 09:18

Τη θέσπιση αυστηρότερων προστίμων για όσους δεν συμμορφώνονται στην απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους προβλέπει πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή εκ μέρους του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

Συγκεκριμένα με πρόταση νόμου ζητείται η τροποποίηση του περί εξώδικου ρυθμίσεως αδικημάτων νόμου, ώστε να προβλεφθεί υψηλότερο πρόστιμο. Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέψει εξώδικο πρόστιμο από τα €85, με την πρόταση νόμου να ανεβάζει το ποσό στα €300.

Το πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνίσματος άλλαξε το 2017 με την ψήφιση νομοσχεδίου και κανονισμών που πέρασαν με οριακή πλειοψηφία από τη Βουλή, ώστε μεταξύ άλλων, το κάπνισμα να επιτρέπεται σε ανοικτό εξωτερικό χώρο που εφάπτεται με εσωτερικό ή κλειστό χώρο χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση μόνιμου διαχωρισμού, όταν προκύπτει συνολικά μόνιμο άνοιγμα τουλάχιστον 30% των πλευρών του ή είναι πλήρως ανοικτός.

Η βουλή είχε ψηφίσει επίσης, πρόταση νόμου ώστε ορισμένα από τα αδικήματα που προβλέπονται στο νέο νόμο και στους κανονισμούς για έλεγχο του καπνίσματος, να ρυθμίζονται εξώδικα.

Σε αυτά τα αδικήματα συγκαταλέγεται το κάπνισμα σε χώρο απαγόρευσης καπνίσματος, σε οχήματα δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης όπου επιβαίνουν ανήλικα άτομα, σε εσωτερικό ή κλειστό χώρο εργασίας, η παρακώληση λειτουργών στην άσκηση των καθηκόντων τους και η παράλειψη τοποθέτησης απαγορευτικής πινακίδας σε χώρο απαγόρευσης του καπνίσματος.

Εκτός από τα εξώδικα ύψους €85 για τους παραβάτες είτε είναι πολίτες, είτε επιχειρήσεις, με βάση τον νόμο, μπορεί να επιβληθεί επίσης, διοικητικό πρόστιμο μέχρι €850 από τις υγειονομικές υπηρεσίες, ή/και χρηματική ποινή από δικαστήριο, μέχρι €2 χιλ.  

Ε.Χ.