You are here

Προτελευταία η Κύπρος σε κεφάλαια απαλλακτικού κανονισμού

25/10/2021 18:19

Στην προτελευταία θέση από τις χώρες της ΕΕ βρίσκεται η Κύπρος στην άντληση κεφαλαίων μέσα από την χρήση του «Απαλλακτικού Κανονισμού», όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του γραφείου της, τόνισε ότι δεν γίνεται ευρεία χρήση των απαλλακτικών κανονισμών, κάτι που όπως είπε θα μπορούσε ως  κράτος να έχουμε μεγάλα πλεονεκτήματα.

«Είμαστε, αν όχι πάντα οι τελευταίοι, οι προτελευταίοι στην άντληση κεφαλαίων μέσα από τους Απαλλακτικούς Κανονισμούς», είπε η κ. Μιχαηλίδου, επικαλούμενη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η χρήση των Απαλλακτικών Κανονισμών στην Κύπρο φθάνει μόνο στο 46%, ενώ στην ΕΕ αγγίζει το 97%

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι απαλλακτικοί κανονισμοί είναι όταν οι κρατικές εγγυήσεις κρίνονται συμβατές και είναι εντός της έγκρισης της Εφόρου, βάση των κατευθυντήριων οδηγιών της ΕΕ και ανάλογα με την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει, όπως πχ πράσινη οικονομία, εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Όπως εξήγησε περαιτέρω, βάση τις αρχές της διαδικασίας εκσυγχρονισμού των κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις οι υποθέσεις κρατικών ενισχύσεων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση προηγούμενης κοινοποίησης στην Επιτροπή προς έγκριση αυξάνονται συνεχώς και πλέον η Επιτροπή επικεντρώνεται στον έλεγχο των πιο σημαντικών υποθέσεων κρατικών ενισχύσεων.

Όσο αφορά τις συμβατές ενισχύσεις μέσω των απαλλακτικών κανονισμών σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου κατά το τρέχον έτος αφορούσαν σε εννέα περιπτώσεις, με μεγαλύτερη αυτή των λεωφορείων Αμμοχώστου, όπου αντλήθηκε κονδύλι ύψους €13,5 εκατ..

Ανέφερε επίσης ότι στις συμβατές ενισχύσεις είναι και κονδύλι ύψους 2 εκατ. για στήριξη περιοχών όπου έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου, ενώ διευκρίνησε ότι τέσσερις από τις εννέα συμβατές ενισχύσεις αφορούν σε παρατάσεις υφιστάμενων αποφάσεων.

Ανέφερε επίσης ότι το  Γραφείο της σε συνεργασία με το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Κράτους έχει ολοκληρώσει την υλοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος του Μητρώου Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι η χρήση των κανονισμών «θα βοηθηθεί έμμεσα», μέσα από την χρήση του Κεντρικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας γιατί πλέον, όπως εξήγησε, όταν όλες οι αρμόδιες αρχές θα καταχωρούν τις ενισχύσεις όπου εκεί το σημαντικό κριτήριο είναι το σωρευτικό ποσό που είναι 200.000 ευρώ, εκτός από την γεωργία και την αλιεία, τότε εύκολα μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα όταν συμπληρώνεται το ποσό των 200.000 ευρώ θα εντοπίζεται αμέσως.
 
Ανέφερε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε πως θα εφαρμοστεί η πρώτη φάση του Αρχείου, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2024 και από την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε πως τώρα για να εντοπιστούν οι ενισχύσεις θα πρέπει να ληφθούν στοιχεία από κάθε αρμόδια αρχή «να παντρευτούν, να τα ανακαλύψουμε και να τρέχουμε να τα ανακτήσουμε κάτι που είναι χρονοβόρο και αναποτελεσματικό».
 
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να δημιουργηθεί πρώτα κουλτούρα αλλά και συνεχής επαφή, ενημέρωση και καθοδήγηση σε σχέση με την χρήση των Απαλλακτικών Κανονισμών.  
 
«Στόχος του γραφείου μας είναι η εκπαίδευση, η καθοδήγηση, η γνωμοδότηση όλων των αρμόδιων αρχών για να δημιουργηθεί η κουλτούρα των Απαλλακτικών Κανονισμών για να μπορέσουμε ως κράτος μέλος να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε.

Συμβουλευτικό ρόλο για το Σχέδιο Ανάκαμψης

Όσο αφορά το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το Γραφείο της ορίστηκε ως μέλος της συσταθείσας Επιτροπής από αρμόδιες αρχές συντονισμού και παροχής συμβουλευτικής συνδρομής στην κατάρτιση των εν λόγω σχεδίων.

Πρόσθεσε ότι ήδη, το Γραφείο της έλαβε μέρος στις συναντήσεις της εν λόγω Επιτροπής όπου παρέσχε καθοδήγηση αναφορικά με την συμβατότητα των εν λόγω σχεδίων με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων αλλά και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση της χρήσης των Απαλλακτικών Κανονισμών έναντι των Κανονισμών ήσσονος σημασίας.    

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του γραφείου της ανέφερε  ότι είναι πολύ μικρός, ανέρχεται στις €580 χιλιάδες εκ των οποίων το 60% αφορά τους μισθούς του προσωπικού.

Της Ελένης Χαραλάμπους