You are here

Προβλήματα στη διαδικασία εξετάσεων για αστυνομικούς

08/07/2020 19:11

Λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με τη διαδικασία  εξετάσεων  που  ακολουθείται  για  την  πλήρωση κενών θέσεων στην Αστυνομία αναζητά ο Αρχηγός Αστυνομίας σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία ώστε να επανέλθει με αυτή εντός της εβδομάδας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών που συζήτησε το θέμα, στην παρουσία του.
 
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου είπε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή Νομικών σε σχέση με την εν εξελίξει διαδικασία πρόσληψης των αστυνομικών και ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις να αλλάξουν οι κανονισμοί στις προσλήψεις των αστυνομικών, είπε ότι "έχει συζητηθεί το θέμα αυτό στην Επιτροπή και  είναι κάτι που θα το μελετηθεί και θα επανέλθουμε. Αυτή είναι η δέσμευσή μας".
 
Ερωτηθείς αν λήφθηκε απόφαση για το τί τελικά θα κάνουν με τις εξετάσεις, είπε ότι θα επιστρέψουμε πίσω, θα το μελετήσουμε εκ νέου και θα το συζητήσουμε και με τη Νομική Υπηρεσία.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε μετά τη συνεδρία πως είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι οι αρμόδιοι που ετοίμασαν τους κανονισμούς για τις προσλήψεις στην Αστυνομία  δεν διέθεταν τη διορατικότητα την οποία είχε το ΑΚΕΛ και προειδοποίησε για τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν. Η διαδικασία  εξετάσεων για τις προσλήψεις κατέληξε σε φιάσκο με ποσοστό αποτυχίας που πλησιάζει το 90%, συνέχισε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.
 
Σε μια περίοδο που η Αστυνομία παρουσιάζει σοβαρές ανάγκες, πέραν της εποικοδομητικής φύσης της συνεδρίας δεν δόθηκαν απαντήσεις στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και τα ερωτήματα που τέθηκαν, συνέχισε, ο κ. Δαμιανού.
 
Περαιτέρω εξέφρασε την άποψη ότι οι εξετάσεις ήταν έξω από τις δυνατότητες και την πραγματικότητα της κυπριακής κοινωνίας.
Συνεχίζοντας ο κ. Δαμιανού είπε πως υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, στο ρόλο που διαδραμάτισαν τα ψυχομετρικά και ανέφερε ότι ζητήθηκε από τους αρμοδίους σε μία εβδομάδα να επανέλθουν στην Επιτροπή Νομικών με συγκεκριμένη πρόταση για επίλυση αυτού του προβλήματος επειδή όπως ανέφερε κάποιοι άνθρωποι κατέβαλαν κόπο, προσπάθεια και χρήμα και αδικήθηκαν από μια διαδικασία που μπάζει από παντού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την πρόσφατη διαδικασία πλήρωσης κενών θέσεων στο Αστυνομικό Σώμα, τέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ύστερα από σχετικό θέμα που ενέγραψε το ΔΗΚΟ για αυτεπάγγελτη εξέταση.
 
Ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση ανάμεσα στους υποψηφίους, οι οποίοι ενώ πέτυχαν σε όλες τις δοκιμασίες, απέτυχαν στα ψυχομετρικά τεστ γνωστικών ικανοτήτων, τα οποία αποτελούσαν το τελευταίο στάδιο της όλης διαδικασίας.
 
Πρόσθεσε ότι διεφάνη, ότι στο συγκεκριμένο στάδιο υπήρξαν πολλές ασάφειες και λανθασμένη ερμηνεία με αποτέλεσμα να αποτύχουν σε αυτό, ακόμα και κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών και πρόσωπα που υπηρετούν εδώ και χρόνια το Σώμα ως ειδικοί αστυνομικοί.
 
Ο κ. Λεωνίδου παρατήρησε πως όταν το 2017 ψηφίζαμε τους σχετικούς κανονισμούς για πρόσληψη στην Αστυνομία, στόχος όλων ήταν η αναβάθμιση της Δύναμης και η εφαρμογή πιο αξιοκρατικών διαδικασιών, ωστόσο οι αρμόδιοι που ήταν επιφορτισμένοι με την εφαρμογή τους, επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο, δημιουργώντας ανισότητες, αδικίες και αντίθετα, από τον αρχικό στόχο, αποτελέσματα. 
 
Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση στον Αρχηγό της Αστυνομίας να εξετάσει το θέμα και  εντός μιας εβδομάδας να εξεύρει τρόπους επίλυσης του προβλήματος που προέκυψε.
 
Πρόθεση μας ασφαλώς, δεν είναι η ακύρωση της διαδικασίας, αλλά η εξυπηρέτηση του Δημοσίου συμφέροντος από την μια, ενόψει των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν σε Αστυνομία και Πυροσβεστική ελέω πανδημίας και της καλοκαιρινής περιόδου και από την άλλη να άρουμε την αδικία που δημιουργήθηκε εις βάρος, συνολικά 34 υποψηφίων, συμπλήρωσε ο κ. Λεωνίδου.