You are here

Προϋπολογισμοί: Την Πέμπτη το τι μέλλει γενέσθαι...

25/02/2002 16:43
Μαρκίδης: Νόμιμη η απόφαση για παράταση του ορίου αφυπηρέτησης

Στ. Ευαγόρου:Το πολιτικό μήνυμα ο στόχος του ΑΚΕΛ


Την ερχόμενη Πέμπτη στην ολομέλεια της Bουλής, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού του 2002, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας προειδοποιεί την Βουλή ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί «η χρυσή τομή» με την Εκτελεστική εξουσία, υπάρχει ο κίνδυνος να μην πληρωθούν τον Μάρτιο οι δημόσιοι υπάλληλοι με αποτέλεσμα την καταχώρηση ομαδικών προσφυγών για διεκδίκηση των μισθών, αλλά ΚΑΙ διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Κατά την, κεκλεισμένων των θυρών, έκτακτη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης ενημέρωσαν τους βουλευτές για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν "τεράστιες περιπλοκές καθώς και νομικά προβλήματα", από την μη εξεύρεση συναινετικής λύσης.

Μιλώντας ύστερα από την συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Μαρκίδης, "το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 10 Μαρτίου 1999, αποφάσισε και παρέτεινε NOMIMA το όριο αφυπηρέτησης του κ. Σοφιανού μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2003 και αυτό μπορούσε να το κάνει το Υπουργικό με βάση ειδική διάταξη που υπάρχει στους νόμους περί συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων".

Ο κ. Μαρκίδης είπε ακόμα ότι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα και θα υπάρξουν σημαντικές επιπλοκές εάν παραμείνει χωρίς Προϋπολογισμό το κράτος μετά την 28η Φεβρουαρίου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ο κ. Σοφιανός αν επιμείνει η Βουλή στην απόφασή της.

Απαντώντας έμμεσα στον Αλέκο Μαρκίδη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε, ότι «στόχος της Βουλής δεν είναι η νομική ρύθμιση του θέματος, αλλά η αποστολή του πολιτικού μηνύματος» ότι δεν είναι αποδεκτή η επαν-εργοδότηση συνταξιούχων στη δημόσια υπηρεσία. Νομικώς, πρόσθεσε ο Σταύρος Ευαγόρου, μπορεί να μην είναι συνταξιούχος ο κ. Σοφιανός, αλλά, όπως είπε, «ηλικιακά είναι».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε μάλλον ειρωνικά ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί αύριο, «με την ίδια σοβαρότητα που και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα».