You are here

Προϋπολογισμός: Κορυφώνεται το παρασκήνιο, όλα ανοικτά

15/12/2020 06:48

Ανοίγει σήμερα η αυλαία της τριήμερης συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια, σε περίπτωση που δεν αλλάξουν τα δεδομένα, κατά την πρωινή σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων.

Η σύσκεψη είναι καθορισμένη για τις 10:30 π.μ. και αναμένεται να εξετάσει τις επιλογές που έχει ενώπιον του το κοινοβουλευτικό Σώμα, δεδομένων των απουσιών βουλευτών που κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού θα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά και του αδιεξόδου το οποίο θα προκύψει από τυχόν καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος της βουλής Αδάμος Αδάμου εξέφρασε την πρόθεση να εισηγηθεί αναβολή της συζήτησης για μεταγενέστερο στάδιο, εκτιμώντας ωστόσο πως η συζήτηση θα προχωρήσει ως έχει προγραμματιστεί. Η συζήτηση υποστήριξε, θα μπορούσε να αναβληθεί εάν υπήρχε μεγάλος αριθμός βουλευτών σε αυτοπεριορισμό, σε βαθμό που να αλλοιώνονταν οι υφιστάμενες ισορροπίες ψήφισης του προϋπολογισμού.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να αρχίσει στις 4:00 το απόγευμα και να διαρκέσει 4 ώρες και 40 λεπτά, με 40λεπτες ομιλίες εκ μέρους αρχηγών και εκπροσώπων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και 30λεπτες ομιλίες εκ μέρους αρχηγών των υπόλοιπων κομμάτων.

Με τα πλείστα κόμματα να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να κορυφώνονται, όλα τα ενδεχόμενα φαίνεται να είναι ανοικτά σε ότι αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της ερχόμενης Πέμπτης.

ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι, Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και ΕΛΑΜ, αποφεύγουν μέχρι στιγμής να ανακοινώσουν επισήμως τις προθέσεις τους.

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, κάτι το οποίο έχει ήδη δηλώσει ότι θα πράξει και η βουλευτής των Ανεξάρτητων, Άννα Θεολόγου. Τον προϋπολογισμό δεν θα υποστηρίξουν ούτε οι Οικολόγοι, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζουν εάν θα τηρήσουν αποχή, ή αν θα καταψηφίσουν.

Υπέρ του προϋπολογισμού τοποθετείται μέχρι στιγμής επίσημα μόνο ο ΔΗΣΥ. Το Κίνημα Αλληλεγγύης διαμηνύει ότι είναι θετικά προσκείμενο στο να δώσει θετική ψήφο, αναμένοντας ωστόσο, την έκβαση σημερινής συνάντησης της ηγεσίας του κόμματος με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θετική αναμένεται να είναι η στάση που θα τηρήσει η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, βουλευτές της οποίας δηλώνουν ότι τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Η ΕΔΕΚ, που περιλαμβάνεται στα κόμματα που έχουν καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της φετινής ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, συνεδρίασε χθες μέχρι αργά το βράδυ για τη λήψη τελικής απόφασης. Με τη στάση της ΕΔΕΚ αναμένεται να συμπορευθεί και η Συμμαχία Πολιτών, καθώς τα δύο κόμματα ετοιμάζονται να συνεργαστούν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Τεντώνει το σχοινί ο Α. Νεοφύτου

Το αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί και από τη διάθεση της κυβερνητικής πλευράς για συμβιβασμό ως προς τις αξιώσεις των κομμάτων, των οποίων η ψήφος είναι αναγκαία για έγκριση του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, διεμήνυσε χθες ότι δεν χρειάζεται να βρει συμμάχους. «Εδώ θα κριθεί η υπευθυνότητα του καθενός μας», είπε και πρόσθεσε ότι «σανίδα σωτηρίας σε ανευθυνότητες δεν θα δώσουμε σε κανένα».

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα και δεν βλέπω ότι θα αλλάξουν, θα μείνουμε χωρίς προϋπολογισμό», ανέφερε.

Ο κ. Αδάμου σημείωσε ότι σε περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού το κράτος θα λειτουργεί με δωδεκατημόρια για δύο μήνες, ενώ στο μεταξύ θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις ώστε να πετύχει πλειοψηφία για την έγκριση του προϋπολογισμού σε επόμενη συνεδρία.

Ωστόσο, σημείωσε πως το Σύνταγμα δεν προβλέπει τίποτα για την περίπτωση καταψήφισης των δωδεκατημορίων, τα οποία κατατίθενται προς ψήφιση σε περίπτωση που το επιλέξει η κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά το τι θα πράξει ο ίδιος σε περίπτωση που η ψηφοφορία να καταλήξει σε ισοψηφία, ο κ. Αδάμου, σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ έλαβε απόφαση για καταψήφιση του προϋπολογισμού, απορρίπτοντας σχετική εισήγηση που κατέθεσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στον καθένα να τηρήσει την απόφαση του κομματικού σχηματισμού από τον οποίο προέρχεται.

Της Μαρίας Χαμπή