You are here

Προϋπολογισμός: «Σταυρώνουν» Εστία, διαβατήρια και ιδιωτικοποιήσεις

09/12/2019 07:07

Με δεσμεύσεις και σταύρωμα κονδυλίων επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2020, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να θέσουν για άλλη μια χρονιά υπό έλεγχο το κυβερνητικό έργο.

Στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών θα τεθούν σήμερα οι τροποποιήσεις των κομμάτων τις οποίες έχουν καταθέσει στη γραμματεία της επιτροπής και προνοούν αποκοπές πιστώσεων, δέσμευση κονδυλίων ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις επιδιώκεται ενημέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη διενέργεια προβλεπόμενων δαπανών.

Το ΑΚΕΛ εισηγείται 42 τροπολογίες, το ΔΗΚΟ 14, η ΕΔΕΚ 9, οι Οικολόγοι 20 και 9 το ΕΛΑΜ.

Δυο τροπολογίες από ΔΗΣΥ

Τροπολογίες όμως εισηγείται και το κυβερνών κόμμα. Ο ΔΗΣΥ εισηγείται τη δέσμευση κονδυλίου για ανάπλαση της λεωφόρου Ελλάδος στην Πάφο.

Εισηγείται επίσης τη μεταφορά κονδυλίου στη συμφωνική ορχήστρα από τις πολιτιστικές υπηρεσίες στη διοίκηση του υπουργείου οικονομικών.

Πρωτιά στο ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ προτείνει τη δέσμευση του κονδυλίου για το Εστία και το Ταμείο Αλληλεγγύης και εισηγείται την αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών, όπως η Cyta. Σταυρώνει επίσης το κονδύλι για αγορά υπηρεσιών για έλεγχο των χρυσών διαβατηρίων.

Μεταξύ άλλων εισηγείται, το σταύρωμα του κονδυλίου για την αμοιβή των ειδικών συμβούλων – συνεργατών του προέδρου της Δημοκρατίας, εξαιρουμένων των πιστώσεων που αφορούν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω.

Εισηγείται προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη από το σχετικό κονδύλι να ενημερώνεται η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών και προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Εισηγείται επίσης σταύρωμα του 50% κονδυλιού ύψους €811.100 που προορίζονται να καλύψουν τη δαπάνη για τη διαμόρφωση του κτηρίου «Φιλοξένια» σε Δευτεροβάθμιο Εφετείο και Εμπορικό Δικαστήριο.

Ακόμη ζητά τη δέσμευση του κονδυλίου που προορίζεται για το νέο Υφυπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και Διορισμού Υφυπουργού παρά τω Προέδρω σε θέματα καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής και συναφών θεμάτων νόμος.

Σχετικά με τις πιστώσεις ύψους €110.000 οι οποίες παραχωρούνται στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου με βάση απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για οχλήσεις που υφίσταται από τις δραστηριότητες των παρακείμενων λατομείων Πυργών της Επαρχίας Λάρνακας, το ΑΚΕΛ ζητά τη δέσμευση πιστώσεων ύψους €40.000.000 που προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες που αφορούν, υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών για έλευση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Κύπρο.

Προτείνει επίσης δέσμευση κονδυλιού €2.493.010 για συμμετοχή στα πλαίσια σχεδίου de minimis σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό. Οι προτεινόμενες δαπάνες αφορούν την συμμετοχή σε 7 διεθνείς, γενικές και εξειδικευμένες εκθέσεις και 6 εκθέσεις με πληροφοριακό περίπτερο. Η επιλογή έγινε ύστερα από μελέτη και διαβούλευση με ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.

Το ΑΚΕΛ σταυρώνει το κονδύλι των €2.200.000 που προορίζεται για αγορά υπηρεσιών από εξειδικευμένους οίκους για τη διενέργεια ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας για τους αιτούντες απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας, στη βάση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Ζητά επίσης δέσμευση του 50% του συνόλου των δαπανών ώστε προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη που αφορά το «σχέδιο Εστία», να ενημερώνεται η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών και προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση της.
Επίσης ζητά δέσμευση κονδυλίου €20.000.000 για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης.

Εισηγείται επίσης το σταύρωμα και της δαπάνης οπτικοακουστικής εταιρείας που για το 2019 ήταν €1,5 εκ. και το 2020 έγινε €25 εκ.

Όχι στην αποκρατικοποίηση της Cyta και από ΔΗΚΟ

Τη δέσμευση του κονδυλίου για το σχέδιο Εστία ζητά και το ΔΗΚΟ καθώς και την αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων και της Cyta (εκτός απο κονδύλια για έργα ανάπτυξης μαρίνας και λιμανιού Λάρνακας, ανάπτυξης Τροόδους και κονδύλια για ΧΑΚ), καθώς και το σταύρωμα του κονδυλίου για αγορά λιμουζίνων κρατικών αξιωματούχων.

Το ΔΗΚΟ εισηγείται τη δέσμευση του κονδυλίου που αφορά την εφαρμογή του «σχεδίου Εστία», ύψους €33.000.000 και ζητά να ενημερώνεται η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών και προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση της.

Γίνεται εισήγηση από το ΔΗΚΟ αφότου δαπανηθεί το 50% του συνολικού προβλεπόμενου ποσού για το μέρος που αφορά δαπάνες που προορίζονται να καλύψουν την προμήθεια της εταιρείας JCC Payment Systems για εισπράξεις οφειλόμενων ποσών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες από τα ταμεία όλων των Κυβερνητικών Τμημάτων, ύψους €5.000.000, ουδεμία δαπάνη να διενεργείται για το εναπομείναν 50%, χωρίς προηγουμένως να ενημερώνεται η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών και προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση της.

Προτείνει ακόμη προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για το μέρος που αφορά την εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων, ύψους €3.363.696, να ενημερώνεται η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών αλλά και το σταύρωμα του κονδυλίου ύψους €4.000.000 που προορίζεται να καλύψει της δαπάνες αγοράς νέων οχημάτων για αξιωματούχους του κράτους, καθώς και αγορά οχημάτων για κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας.

Το ΔΗΚΟ προτείνει και τη δέσμευση του κονδυλίου ύψους €2.910.01 που αφορά τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό σε συνεργασία με ΚΕΒΕ, ΟΕΒ για την προβολή και προώθηση των κυπριακών επιχειρήσεων.

Δεσμεύσεις αυτονόμησης νοσηλευτηρίων από ΕΔΕΚ

Τον έλεγχο από τη βουλή για το σχέδιο Εστία ζητά και η ΕΔΕΚ αλλά και τη δέσμευση των πιστώσεων για την αυτονόμηση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Η ΕΔΕΚ εισηγείται όπως γίνεται γραπτή ενημέρωση της επιτροπής οικονομικών κάθε έξι μήνες για δαπάνες που προορίζονται στο να συμβάλουν στην αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ένωση, ως στοιχείο του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. 

Η ΕΔΕΚ ζητά επίσης τη δέσμευση για κονδυλίου ύψους €5.000.000 για δαπάνες που προορίζονται για αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων για εξειδικευμένα θέματα όπως αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, για τα κυβερνητικά κτήρια, το κρατικό λαχείο, για ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, ανάλυση των υπηρεσιών νερού, για το εταιρικό νομικό πλαίσιο και για το ΧΑΚ.

Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών

Το Κίνημα Οικολόγων μεταξύ άλλων εισηγείται το σταύρωμα του κονδυλίου €1 εκ. που αφορά την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Σταυρού στην είσοδο της Λευκωσίας. Από το ΕΛΑΜ γίνεται εισήγηση για την αποκοπή των πιστώσεων €10.125.000 που προορίζονται για κάλυψη των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων διεθνούς προστασίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου