You are here

Ψάχνουν κρυμμένα συμφέροντα και περιουσίες αξιωματούχων

07/10/2020 13:34

Κρυμμένα συμφέροντα και περιουσιακά στοιχεία αξιωματούχων ψάχνει η βουλή μέσα από προτάσεις νόμου που στοχεύουν στην ενίσχυση του πλαισίου δήλωσης περιουσιακών στοιχείων πόθεν έσχες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, παρουσίασε σήμερα δύο σχετικές προτάσεις νόμου. Σκοπός της πρώτης είναι  να υπάρχει υποχρέωση δήλωσης συμφερόντων που κατέχουν ελεγχόμενα πρόσωπα σε εταιρείες στη Δημοκρατία ή στο εξωτερικό, ως πραγματικοί μέτοχοι, ή μέσω καταπιστευματοδόχων ή μέσω φαινόμενων μετόχων.

Η δεύτερη πρόταση προβλέπει ενεργοποίηση του νόμου για παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε περιπτώσεις εντοπισμού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων ελεγχόμενου προσώπου στη Δημοκρατία ή στο εξωτερικό, μετά το θάνατό του. Με την εν λόγω νομοθεσία θα ανοίγει ο δρόμος για δήμευση των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργών και βουλευτών, μετά το θάνατό τους.

Ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι με τις προτάσεις θα ενισχυθεί ο έλεγχος, η λογοδοσία και η διαφάνεια στο πλαίσιο πόθεν έσχες. Σε σχέση με την πρώτη πρόταση, ανέφερε ότι στοχεύει στον τερματισμό φαινομένων απόκρυψης ή παράλειψης δήλωσης συμφερόντων σε εταιρείες, ελεγχόμενων που ενδεχομένως να κρύβονται πίσω από «αχυράνθρωπους», ενώ είναι οι ίδιοι οι δικαιούχοι εταιρειών.

Για τη δεύτερη πρόταση, σημείωσε ότι σε περίπτωση που ελεγχόμενο πρόσωπο αποβιώσει και διαφανεί ότι παρέλειψε να δηλώσει κινητή ή ακίνητη ιδιοκτησία, δηλαδή δήλωσε ψευδή στοιχεία, αυτή η ιδιοκτησία θα λογίζεται ως περιουσία υπόπτου και θα ενεργοποιείται ο νόμος της ΜΟΚΑΣ. Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση εξυπηρετεί την παρεμπόδιση της εκμετάλλευσης αξιώματος.

Με τις προτάσεις φαίνεται να συμφωνούν εκ πρώτης όψεως τα μέλη της επιτροπής θεσμών, ωστόσο οι επιμέρους πρόνοιες αναμένεται να συζητηθούν σε κατοπινό στάδιο.

Πέραν των δύο προτάσεων του ΑΚΕΛ, την πρόθεση κατάθεσης πρόσθετων προτάσεων νόμου για ενίσχυση του πλαισίου πόθεν εσχες εξέφρασε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Ο κ. Περδίκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, κατέθεσε εισήγηση σε σχέση με την επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο των στοιχείων των δηλώσεων πόθεν έσχες. Η επιτροπή έχει ενώπιον της άλλες δύο σχετικές εισηγήσεις, κοινός στόχος των οποίων είναι να γίνεται έλεγχος των στοιχείων, ωστόσο προκύπτουν διαφορές στον τρόπο διεξαγωγής του ελέγχου που εισηγούνται οι βουλευτές.

Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη διαγραφής πρόνοιας από το κείμενο που έχει ενώπιον της η επιτροπή θεσμών, για καταστροφή των δηλώσεων πόθεν έσχες μετά την πάροδο συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Υποστήριξε επίσης, ότι η καταγραφή της αξίας περιουσιακών στοιχείων κατά τον χρόνο της απόκτησης, πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνονται.

Όπως εξήγησε, τις παρατηρήσεις του επί του κειμένου προτίθεται να καταθέσει υπό τη μορφή προτάσεων νόμου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου σημείωσε ότι κλήθηκαν τα μέλη της επιτροπής να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε η συζήτηση να συνεχιστεί επί ενός ενοποιημένου κειμένου. Στόχος της επιτροπής είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, έχοντας μέχρι τον Οκτώβριο καταλήξει στον κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές.

Της Μαρίας Χαμπή