You are here

Ράπισμα στα κυρίαρχα κόμματα

23/05/2016 06:04
Το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους είχαν χθες τα τέσσερα κυρίαρχα κόμματα, χάνοντας περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες και επτά έδρες από νεότερους κομματικούς σχηματισμούς.

Οι εκλογές του 2016 ανέδειξαν την απαξίωση των κυρίαρχων κομμάτων, αφαιρώντας τους σημαντικό αριθμό εδρών, και διαφοροποιώντας σημαντικά τις δυσκολίες που ήδη υπήρχαν από την προηγούμενη βουλή στη δημιουργία πλειοψηφιών για ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων.

Η επτακομματική βουλή έγινε οκτακομματική, με την προσθήκη της Αλληλεγγύης Πολιτών (που απορρόφησε το ΕΥΡΩΚΟ) και του ΕΛΑΜ στα βουλευτικά έδρανα.

Η παρουσία του τελευταίου ενδέχεται να αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες, ιδίως στο κυπριακό στο οποίο έχει την πιο σκληρή θέση.

Τα τέσσερα μεγάλα κόμματα έλαβαν χθες μόλις το 77,1% των ψήφων έναντι 91,7% που είχαν λάβει προ πενταετίας.

Ενώ το 2011 τα τέσσερα κόμματα είχαν 53 από τις 56 έδρες, στις χθεσινές εκλογές κατέληξαν με 46.

Το εύρος της απαξίωσης των ψηφοφόρων στο κομματικό σύστημα άρχισε χθες να φαίνεται από τα πρώτα στάδια της εκλογικής διαδικασίας, όταν άρχισε να διαπιστώνεται μεγάλο ποσοστό αποχής.

Τελικώς, ψήφισε μόλις το 67% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έναντι 79% το 2011. Η πολιτική συμπεριφορά των κυπρίων ψηφοφόρων παρουσιάζει μεγάλη μεταβολή μέσα σε μια δεκαετία. Το 2006 προσήλθε στις κάλπες το 89% των ψηφοφόρων.

Περίπου 3,2% των ψήφων διοχετεύτηκε στα «άλλα κόμματα», όπως το Κόμμα των Ζώων που έλαβε 1,2%. Πέραν του 3% των ψηφοδελτίων ήταν λευκά ή άκυρα.

Τα κυρίαρχα κόμματα

Το μεγαλύτερο πλήγμα από τα μεγάλα κόμματα δέχθηκε το ΑΚΕΛ, που έχασε ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής του βάσης, το οποίο επέλεξε την αποχή. Παρά το υψηλό ποσοστό συσπείρωσης, που ξεπέρασε το 80%, το ΑΚΕΛ κατέληξε με 25,67%, χάνοντας 3 από τις 19 έδρες του είχε το 2011.

Είναι το χαμηλότερο ποσοστό που λαμβάνει το ΑΚΕΛ από τότε που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία. Το ψεσινό αποτέλεσμα είναι κατώτερο από τον ήδη χαμηλό πήχη των ευρω-εκλογών (27%), που είχε τοποθετήσει η ηγεσία του κόμματος πριν τις χθεσινές εκλογές. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Άνδρος Κυπριανού δήλωσε ότι ουδείς στο ΑΚΕΛ, ούτε ο ίδιος, «είναι αιχμάλωτος της καρέκλας».

Είναι επίσης ελαφρώς πιο χαμηλό και από το ποσοστό που είχε λάβει το 1985, όταν είχε κάνει κινήσεις συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ.

Σημαντική φθορά υπέστη και το κυβερνών κόμμα, που έχασε 3,7% και δύο από τις 20 έδρες του 2011. Είναι πολύ κοντά στο χειρότερο ποσοστό που κατέγραψε ο Συναγερμός στην ιστορία του το 2006, όταν είχε λάβει 30,3%. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΔΗΣΥ ήταν στη Λάρνακα και στη Λευκωσία, όπου έχασε 6% και 5,4%, αντίστοιχα.

Το ΔΗΚΟ δέχθηκε τη μικρότερη φθορά μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων, λαμβάνοντας 14,5% χωρίς να χάσει καμία έδρα. Παρέμεινε μακράν το μεγαλύτερο κόμμα στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» διατηρώντας τον ρυθμιστικό ρόλο που είχε και προηγουμένως, αφού μαζί με τον ΔΗΣΥ μπορεί να συγκεντρώσει τις μισές ψήφους (αλλά όχι πλειοψηφία) της νέας βουλής. Παρά τις μικρές απώλειες, το εκλογικό του ποσοστό είναι το χειρότερο στη ιστορία του.

Εκτός από το ΑΚΕΛ, μεγάλος χαμένος της εκλογικής αναμέτρησης είναι και το άλλο κόμμα της Αριστεράς, η ΕΔΕΚ, που υποχώρησε στο 6,2%, επίσης στο χειρότερο ποσοστό της ιστορίας της. Η ΕΔΕΚ έχασε 2 από τις 5 έδρες που είχε στο προηγούμενο κοινοβούλιο, εν μέσω του ανταγωνισμού από άλλα κόμματα του μεσαίου χώρου, μεταξύ των οποίων και αυτό του Γιώργου Λιλλήκα, που η ΕΔΕΚ είχε στηρίξει στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Τα μικρότερα κόμματα

Τέσσερα μικρότερα κόμματα έλαβαν σχεδόν το 20% των ψήφων, με τη μεγαλύτερη έκπληξη να γίνεται από το ΕΛΑΜ, το αδελφό κόμμα της ελληνικής Χρυσής Αυγής, που έλαβε 3,7% των ψήφων, ξεπερνώντας το εκλογικό όριο που ανέβηκε λίγους μήνες πριν τις εκλογές – εν μέρει – για να αποτρέψει την είσοδο του στη βουλή.Την είσοδο του ΕΛΑΜ στο κυπριακό κοινοβούλιο χαιρέτισε ο γγ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος σε δήλωση του στην ελληνική βουλή.

Καθοριστικό ρόλο για την είσοδο του κόμματος στη βουλή είχε το αποτέλεσμα του στην Πάφο, όπου έφθασε το 6,5%. Σε καμία άλλη επαρχία το ΕΛΑΜ δεν ξεπέρασε το όριο του 3,6%.

Η Συμμαχία των Πολιτών του κ. Λιλλήκα, έλαβε 6% και εξέλεξε 3 βουλευτές, για πρώτη φορά από την ίδρυση του το 2013. Προηγουμένως, η Συμμαχία είχε μία έδρα με τον Νίκο Κουτσού, που εκλέχθηκε το 2011 με το ΕΥΡΩΚΟ. Στην Λεμεσό η Συμμαχία έλαβε 7,2% και στην Αμμόχωστο 4,7%.

Το κόμμα της αποχωρήσασας από τον ΔΗΣΥ, Ελένης Θεοχάρους, Αλληλεγγύη, έλαβε 5,24% και έδρες. Δημιουργήθηκε μόλις λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Ο εκ των στελεχών του κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, είχε εκλεγεί στην προηγούμενη βουλή με το ΕΥΡΩΚΟ. Στην Λεμεσό η Αλληλεγγύη έλαβε 7,3% και στην Πάφο 2,1%.

Οι Οικολόγοι κατάφεραν να φθάσουν το 4,81% για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος και να εκλέξουν βουλευτές, έναντι μίας έδρας που είχαν προηγουμένως. Στη Λευκωσία οι Οικολόγοι έλαβαν 7,4% ενώ στην Πάφο 2,3%.