You are here

Ρυθμίσεις για το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία

12/07/2019 10:50

Νόμο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία ψήφισε ομόφωνα η βουλή με σκοπό την διασφάλιση δικαιωμάτων υπηκόων του Ην. Βασιλείου και μελών της οικογένειάς τους που διαμένουν στην Κύπρο.

Ο σκοπός της νομοθεσίας είναι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου σύμφωνα με το οποίο, στην περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την επίτευξη σχετικής συμφωνίας αποχώρησης, να διασφαλίζονται τα δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στη Δημοκρατία των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας και των εξαρτώμενων μελών των οικογενειών τους οι οποίοι διέμεναν ή θα επιλέξουν να διαμένουν στη Δημοκρατία μέχρι την ημερομηνία αποχώρησης αυτού.

Επιπρόσθετα, σκοπείται η θεσμοθέτηση της διαδικασίας εξασφάλισης εγγράφων διαμονής από τους εν λόγω υπηκόους, καθώς και της ακολουθητέας διαδικασίας για τη χορήγησή τους.

Προϋπόθεση η αμοιβαία κάλυψη Κυπρίων στο Ην. Βασίλειο

Την αρμόδια επιτροπή, απασχόλησε το κατά πόσο με τη θέσπιση του νόμου θα εφαρμόζεται σε διμερές επίπεδο η αρχή της αμοιβαιότητας, έτσι που να διασφαλίζονται κατ’ ακολουθίαν και τα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας επεσήμανε κατά τη συζήτηση του θέματος, ότι η τήρηση της αρχής της αμοιβαιότητας αποτελεί προϋπόθεση, για να τεθεί σε εφαρμογή ο προτεινόμενος νόμος, και γι’ αυτό με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου προτείνεται όπως αυτός τεθεί σε ισχύ σε ημερομηνία η οποία θα καθοριστεί από το υπουργικό συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων τα μέτρα που θα ληφθούν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκπρόσωποι του υπουργείου εσωτερικών είχαν δηλώσει ότι μετά από προτροπή της Κομισιόν, τα πλείστα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θεσπίσει μέτρα στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση της αποχώρησής, χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση συμφωνίας.

Όπως ενημερώθηκε η επιτροπή, παραχωρήθηκε παράταση της προβλεπόμενης προθεσμίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς οποιαδήποτε συμφωνία μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2019 και σε περίπτωση που η εν λόγω προθεσμία εκπνεύσει, θα επέλθει αυτόματα η αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Παράλληλα, κσύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής ατατέθηκαν στοιχεία βάσει των οποίων διαφαίνεται η πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στο έδαφός του υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν σήμερα.

Η επιτροπή τροποποίησε το νομοσχέδιο ώστε να διαλαμβάνεται αναθεώρηση του πεδίου εφαρμογής του προτεινόμενου νόμου όσον αφορά ειδικότερα την εφαρμογή του στα μέλη της οικογένειας υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου, να παρέχεται η δυνατότητα στην αρμόδια αρχή να μην αποδέχεται δελτία ταυτότητας των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου για σκοπούς εξόδου και εισόδου από και στη Δημοκρατία και να εφαρμόζεται πρόνοιας σύμφωνα με την οποία τα εν ισχύ έγγραφα διαμονής, που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, μόνο στις περιπτώσεις που στα εν λόγω έγγραφα καταγράφεται ημερομηνία λήξης.

Η πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών που εξέτασε το θέμα Ελένη Μαύρου, μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας σημείωσε ότι το κύριο χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι το στοιχείο της αμοιβαιότητας και πως οι τροπολογίες που έγιναν από την επιτροπή είχαν στόχο να ενδυναμώσουν αυτό το στοιχείο.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι ορθά διασφαλίζονται τα εν λόγω δικαιώματα, τονίζοντας ωστόσο, ότι ήταν λάθος από πλευράς της κυβέρνησης που δεν αξιοποίησε όπως είπε, τη διαδικασία για να πετύχει αυτά που έπρεπε σε ότι αφορά την παρουσία των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών προσαρμογής στο Brexit, αναφέροντας ότι πλησιάζει το επόμενο χρονικό όριο για το Brexit.

Μ.Χ.