You are here

Ρυθμίσεις μέσω βουλής για προστασία πληροφοριοδοτών

12/01/2019 11:02

Ρυθμίσεις για την προστασία πληροφοριοδοτών και για τον τρόπο αποκάλυψης πληροφοριών από εργαζόμενους, προνοεί πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη βουλή, στον απόηχο της δημόσιας διαμάχης μεταξύ γενικού ελεγκτή και επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για συγκεκριμένη περίπτωση πληροφοριοδότη.

Η πρόταση αφορά στην προστασία εργαζομένων στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που έχουν προβεί σε έννομη αποκάλυψη πληροφοριών για διάπραξη ποινικού αδικήματος ή και αδικήματος διασπάθισης δημοσίου χρήματος με απώτερο στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Παράλληλα, επιδιώκεται ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο θα γίνεται η αποκάλυψη πληροφοριών από τον εργαζόμενο.

Η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη, προκύπτει μετά από τη δημόσια διαμάχη  μεταξύ του γενικού ελεγκτή και της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σχετικά με την υποχρέωση αποκάλυψης της ταυτότητας πληροφοριοδότη.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι με αφορμή τη δημόσια διαμάχη των δύο αξιωματούχων, καθίσταται αναγκαία η δια νόμου κατοχύρωση της προστασίας των προσώπων που προβαίνουν σε αποκάλυψη πληροφοριών που σχετίζονται με τη διαφθορά.

«Είναι πλέον απαραίτητη η ψήφιση νόμου ο οποίος θα καθορίζει σε ποιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να κάνει έννομη αποκάλυψη, την μέθοδο με την οποία γίνεται, τις υποχρεώσεις των κρατικών υπηρεσιών για έρευνα και την προστασία του ατόμου που προβαίνει σε αποκάλυψη, όπως και αυτού που καταγγέλλεται, σε περίπτωση που η καταγγελία γίνεται κακόβουλα», σημειώνεται.

 

Προστίθεται ότι με την πρόταση νόμου επιτυγχάνεται η υλοποίηση εισηγήσεων που περιλαμβάνονται σε εκθέσεις Διεθνών Οργανισμών κατά της διαφθοράς, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα, ικανοποιείται η ευρύτερη κοινή γνώμη που επιζητεί λήψη μέτρων κατά της διαφθοράς.

Μ.Χ.