You are here

Ρύθμιση για εξάλειψη υποθήκης μέσω διαδικτύου

14/01/2022 15:16

Την δυνατότητα στον ενυπόθηκο δανειστή να προχωρεί στην εξάλειψη της υποθήκης ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας προνοεί νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, τροποποιεί τον νόμο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον ενυπόθηκο δανειστή, στην περίπτωση εξόφλησης της υποθήκης από τον οφειλέτη ή τον εγγυητή, να προχωρεί ηλεκτρονικά στην εξάλειψη της υποθήκης, μέσω της διαδικτυακής πύλης του Κτηματολογίου.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να παρέχεται το δικαίωμα σε ενυπόθηκο δανειστή, στην περίπτωση εξόφλησης της υποθήκης από τον ενυπόθηκο οφειλέτη και/ή εγγυητή και/ή άλλως πως, να προχωρεί ηλεκτρονικά στην εξάλειψη της υποθήκης μέσω της διαδικτυακής πύλης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βασικό νόμο, ο ενυπόθηκος δανειστής έχει υποχρέωση σε περίπτωση εξόφλησης υποθήκης, να εμφανιστεί ενώπιον του οικείου Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου, προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα για την εξάλειψη της υποθήκης.

Σκοπός της προτεινόμενης τροποποίησης του βασικού νόμου, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που κατατέθηκε στην Βουλή είναι να παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα στον ενυπόθηκο δανειστή να προχωρεί στην εξάλειψη της υποθήκης ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Ε.Χ.