You are here

Ρυθμίζονται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

29/06/2022 15:44

Τη ρύθμιση των αποκλειστικών δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων στα ψηφιακά και διασυνοριακά περιβάλλοντα, προβλέπει νομοσχέδιο που τέθηκε προς συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, οι κυριότερες νομοθετικές ρυθμίσεις που προνοεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφορούν, μεταξύ άλλων, στη χορήγηση συλλογικών αδειών, στα δικαιώματα αναμετάδοσης προγραμμάτων μέσω απευθείας διαβίβασης, στις συμβάσεις εκμετάλλευσης δημιουργών και ερμηνευτών, στα έργα εικαστικών τεχνών που έχουν καταστεί κοινό κτήμα, στην προστασία των εκδόσεων τύπου σε σχέση με επιγραμμικές χρήσεις, στη πρόσβαση και διάθεση έργων σε πλατφόρμες διάθεσης βίντεο κατά παραγγελία και στη χρήση πνευματικών δικαιωμάτων για έργα που δεν είναι διαθέσιμα στο εμπόριο.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας Στάλω Παπαϊωάννου κατά την παρουσίαση του τροποποιητικού νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων Νόμος του 2022», είπε ότι σκοπός του είναι η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία τριών ευρωπαϊκών οδηγιών και των κοινών δηλώσεων της συνθήκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι αφορά την οδηγία για τον καθορισμό κανόνων σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων που ισχύουν για ορισμένες επιγραμμικές μεταδόσεις ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και αναμεταδόσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων.

Επίσης το νομοσχέδιο αφορά την οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα στην ενιαία ψηφιακή αγορά, αλλά και την οδηγία σχετικά με το δικαίωμα εκμίσθωσης, το δικαίωμα δανεισμού και ορισμένα δικαιώματα συγγενικά προς την πνευματική ιδιοκτησία στον τομέα των προϊόντων της διανοίας.

Είπε ακόμα, ότι στο προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλήφθηκαν και οι πρόνοιες της συνθήκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας για τις Εκτελέσεις και τα Φωνογραφήματα (WPPT) που υιοθετήθηκε στη Γενεύη στις 20 Δεκεμβρίου του 1996.

Η κ. Ιωάννου τόνισε ότι με τη ψήφιση του νομοσχεδίου ενισχύεται ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Αρχής Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η οποία υπάγεται στο τμήμα της, ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργείται και μηχανισμός επίλυσης για τις διαφορές που δυνατόν να προκύψουν με τις άδειες χρήσης έργων που παραχωρούνται  δικαιώματα χρήσης πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επίσης υπογράμμισε ότι με την προτεινόμενη νομοθεσία η Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας αποκτά μητρώο των συλλογικών οργανώσεων και αντιπροσώπων των δικαιούχων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε με καθυστέρηση στην Βουλή καθώς ανέμεναν ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ερμηνεία άρθρων οδηγίας, ενώ απηύθυνε έκκληση στην επιτροπή για την ψήφιση του το συντομότερο για να αποφευχθούν κυρώσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Απαντώντας ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις διακοπές του καλοκαιριού, δεσμεύθηκε όμως να προχωρήσουν σε εντατική εξέταση του νομοσχεδίου με την επαναλειτουργία του σώματος και πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου να τεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Πανεπιστήμια και άλλοι φορείς που έχουν σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα κλήθηκαν να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου, ενώ σε μια πρώτη τοποθέτηση ενώπιον της επιτροπής αναφέρθηκε από κάποιες πλευρές ότι δεν ζητήθηκαν οι θέσεις τους κατά την ετοιμασία του προτεινόμενου νόμου.

Της Ελένης Χαραλάμπους