You are here

Σε εκκρεμότητα η συμμόρφωση με 24 οδηγίες ΕΕ

16/02/2018 07:18

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η υιοθέτηση συνολικά 24 ευρωπαϊκών οδηγιών, για τις οποίες η προθεσμία συμμόρφωσης έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με την γενική διεύθυνση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συντονισμού και ανάπτυξης.

Για τα πλείστα των σχετικών νομοθετικών μέτρων που εκκρεμούν, έχει ληφθεί προειδοποιητική επιστολή ή αιτιολογημένη γνώμη από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΠΣΑ, τα εκκρεμούντα εναρμονιστικά μέτρα έχουν αυξηθεί από 16 στο τέλος Αυγούστου 2017 σε 24 στο τέλος Δεκεμβρίου 2017.

Από αυτά τα 24, έξι κατατέθηκαν στη βουλή για ψήφιση, 13 βρίσκονται ενώπιον της νομικής υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο και 5 βρίσκονται ακόμα στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.

Ανάμεσα στα μέτρα των οποίων η προθεσμία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο έληξε ήδη στο τέλος του 2017, είναι το νομοσχέδιο περί παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το οποίο συζητείται στην επιτροπή νομικών, το νομοσχέδιο περί εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα έργα το οποίο συζητείται στην επιτροπή περιβάλλοντος και δύο νομοσχέδια που αφορούν τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας τα οποία βρίσκονται ενώπιον της επιτροπής οικονομικών.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 24 νομοθετικών μέτρων που εκκρεμούν, έχουν ληφθεί εννέα προειδοποιητικές επιστολές και τρεις επιστολές αιτιολογημένης γνώμης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες αποτελούν τα πρώτα στάδια της διαδικασίας που κινούν οι ευρωπαϊκές αρχές για κράτη που καθυστερούν τη συμμόρφωση με ευρωπαϊκές οδηγίες.

Τα θέματα για τα οποία υπάρχει αιτιολογημένη γνώμη κατά της Κύπρου, βρίσκονται ενώπιον της βουλής και αφορούν τον νόμο περί παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που επιφέρει περιορισμούς στις συναλλαγές με μετρητά, τον περί διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας και τους κανονισμούς περί βασικών απαιτήσεων σχετικά με το ραδιοεξοπλισμό.

Σε ότι αφορά το σύνολο των οδηγιών για τις οποίες υπάρχει περιθώριο συμμόρφωσης μέχρι το τέλος Απριλίου 2018 και που ανέρχονται συνολικά σε δέκα, σημειώνεται ότι 4 σχετικά εναρμονιστικά μέτρα κατατέθηκαν στη βουλή για ψήφιση, δύο βρίσκονται ενώπιον των υπουργείων ενώ θα έπρεπε να είχαν σταλεί στη νομική υπηρεσία, όπως σημειώνεται και άλλα τέσσερα βρίσκονται στη νομική υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΕΠΣΑ φαίνεται να μικραίνει το έλλειμμα μεταφοράς των οδηγιών στο εθνικό δίκαιο για την περίοδο μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2017 καθώς, όπως αναφέρεται, αναμένεται στην επόμενη έκδοση του Internal Market Scoreboard να είναι στο 1% από 2,7% που ήταν στην τελευταία έκδοση.

Της Μαρίας Χαμπή