You are here

Σε λεπτές ισορροπίες η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

07/04/2021 14:53

Ψήφιση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης πριν το κλείσιμο της Βουλής, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία και η δυναμική για εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, ζήτησε εκ νέου από τη Βουλή η υπουργός δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη. Η αντιπολίτευση ωστόσο, κρίνει ότι απαιτείται συνέχιση της συζήτησης και όχι βεβιασμένη προώθηση του θέματος στην Ολομέλεια.

Η Υπουργός συμμετείχε στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών την Τετάρτη, κατά την οποία ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρον συζήτηση των τριών νομοσχεδίων που αφορούν στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Παρών στη συνεδρία, ήταν και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης.

Τα νομοσχέδια, προνοούν τη δημιουργία Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, νέου Ανωτάτου Δικαστηρίου και Εφετείου, που θα αναλάβει να διεξέλθει τις χιλιάδες εφέσεις που εκκρεμούν. Επίσης, προνοείται η δημιουργία νέου Δικαστικού Συμβουλίου με αρμοδιότητα διορισμών και προαγωγών δικαστών, καθώς και Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους διορισμούς.

Η κ. Γιολίτη ανέφερε πως η μεταρρύθμιση δεν έχει πολιτική χροιά. Σήμερα, είπε, υπάρχει η βούληση από όλους τους εμπλεκόμενους για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση και ενώ το θέμα παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη μεταρρύθμιση να επηρεάζει τη χρηματοδότηση της Κύπρου και την εκταμίευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Θεωρώ άδικη την κριτική ότι δεν δόθηκε αρκετός χρόνος διαβούλευσης ή ότι η Βουλή περίπου εκβιάζεται λόγω χρόνου», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης προειδοποίησε ότι αν δεν ψηφιστούν τα νομοσχέδια, πριν την διάλυση της Βουλής για τις εκλογές, έστω και με επιφυλάξεις ή αμφισβητήσεις, θα χαθούν οι ισορροπίες και θα είναι δύσκολο να επανέλθει το θέμα προσεχώς.

Σημείωσε ότι το θέμα είναι υπερκομματικό και όχι πολιτικό, τονίζοντας ότι είναι κρίμα να χαθεί η ευκαιρία.

Αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι «στις βασικές γραμμές δεν υπάρχει διαφωνία ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει χθες».

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Περσεφόνη Παναγή ανέφερε κατά τη συνεδρία, ότι το Ανώτατο δεν διαφωνεί με τη μεταρρύθμιση αλλά διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε ότι είναι κρίμα να μην προλάβουμε και να μην ψηφιστεί αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, μέχρι τις 22 του μήνα.

O βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, μίλησε για κενά και ασάφειες στα νομοσχέδια και έκανε λόγο για «προσπάθεια μη εφαρμογής των ρυθμίσεων που προνοεί ο κανονισμός της Βουλής, για να οδηγηθεί τάχιστα στην Ολομέλεια της Βουλής η συνταγματική τροποποίηση για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης».

Σημείωσε ότι έγινε έκκληση στον πρόεδρο της Βουλής να σεβαστεί τη βούληση αριθμού κομμάτων της αντιπολίτευσης για εφαρμογή του κανονισμού και συνέχιση της συζήτησης.

Αναφέρθηκε σε «σοβαρές επιφυλάξεις» εκ μέρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου για σειρά προνοιών που περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια «με ανοικτό το ενδεχόμενο μεταγενέστερα οι μεταρρυθμίσεις να κριθούν εν όλω ή εν μέρει αντισυνταγματικές», όπως είπε.

M.X.