You are here

Σηκώνουν το γάντι τα κόμματα για αυτοδιάλυση βουλής

22/10/2020 12:59

Αρκετές μέρες μετά την εισήγηση για αυτοδιάλυση της βουλής, τα κόμματα σηκώνουν το γάντι ξεκαθαρίζοντας τη θέση τους σε ένα θέμα που ενδέχεται να οδηγήσει το κοινοβουλευτικό σώμα σε πρόωρες εκλογές.

Σε θετική στάση του ΔΗΣΥ έναντι της πρότασης για αυτοδιάλυση της βουλής σε περίπτωση που υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Η θέση μας για το θέμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι θετική. Δεν θα θέλαμε όμως σε αυτά που βιώνει ο τόπος να κάνουμε ακόμα ένα θέμα στην κονίστρα της κομματικής αντιπαλότητας» είπε. Πρόσθεσε πως «αν υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός τοποθετείται θετικά, παίρνοντας και το μήνυμα της κοινωνίας, αλλά και με ένα πραγματισμό ότι η βουλή ανεξάρτητα πότε θα αυτοδιαλυθεί, είναι σχεδόν παράλυτη».

Πρώτα παραίτηση ΠτΔ, λέει το ΑΚΕΛ

Σε δήλωση του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι η θέση του ΑΚΕΛ σχετικά με την πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής είναι ξεκάθαρη. «Να παραιτηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του».

«Όταν ο Πρόεδρος αναλάβει τις ευθύνες του και παραιτηθεί, τότε να μιλήσουμε και για τη Βουλή και τις ευθύνες της», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

Παράλληλα, απέδωσε στον πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του «την κύρια και καθοριστική ευθύνη για το σκάνδαλο των ‘χρυσών’ διαβατηρίων που στήθηκε στην Κύπρο» και «την κύρια και καθοριστική ευθύνη, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθισε την Κύπρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

Καλεί κόμματα να μην ψηφίσουν προϋπολογισμό το ΔΗΚΟ

Κάλεσμα στα κόμματα που θέλουν να πατάξουν τη διαπλοκή να συμπαραταχθούν με το ΔΗΚΟ στην απαίτηση για πλήρη πρόσβαση του γενικού ελεγκτή στους φακέλους πολιτογραφήσεων, απηύθυνε ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόλουλος, καλώντας παράλληλα «να συμφωνήσουμε πως δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης της διαφθοράς, ενόσω συνεχίζεται η συγκάλυψη της διαπλοκής».

Σε δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ δεν αντιλαμβάνεται γιατί υποβάλλεται το αίτημα, χωρίς να τίθεται παράλληλα η προϋπόθεση για παραίτηση του ΠτΔ και της κυβέρνησης που εξάπλωσαν τη διαφθορά.

Υποστήριξε ότι οι εισηγητές της πρότασης για αυτοδιάλυση της βουλής δίνουν με αυτή την τέλεια δικαιολογία και διέξοδο στην κυβέρνηση ΔΗΣΥ, να αποφύγει τον έλεγχο της βουλής και να συνεχίσει τη συγκάλυψη και απόκρυψη της διαπλοκής και διαφθοράς που η ίδια συντήρησε με το πρόγραμμα «χρυσών διαβατηρίων».

Δεν φέρει ένσταση η ΕΔΕΚ

Αν η πλειοψηφία της Βουλής συναινεί και εγκρίνει τις πρόωρες εκλογές από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν υπάρχει ένσταση, όπως ανακοινώθηκε σήμερα εκ μέρους του κόμματος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η θέση της ΕΔΕΚ, είναι η ενδεχόμενη αυτοδιάλυση να γίνει αφότου ολοκληρωθεί η ψήφιση των προϋπολογισμών.

Εκ του πονηρού οι προθέσεις για πρόωρες εκλογές

Σε διαφορετικές εποχές θα υποστήριζε την άμεση προσφυγή στις κάλπες, διαμηνύει το Κίνημα Αλληλεγγύη, υποστηρίζοντας ότι οι προθέσεις για πρόωρες εκλογές είναι εκ του πονηρού.

Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι η Αλληλεγγύη αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της ανανέωσης της Βουλής των Αντιπροσώπων και της αναστήλωσης του τρωθέντος γοήτρου της.

«Επισημαίνουμε όμως ότι όσοι υποστηρίζουν σήμερα πρόωρες εκλογές, εκείνο που επιδιώκουν είναι να επανεκλέξουν τους ίδιους τους ανθρώπους, τους δικούς τους ανθρώπους, και έτσι δεν θα επέλθει καμία ανανέωση», προστίθεται. Σημειώνεται επίσης, ότι μέχρι σήμερα δεν δόθηκε ευκαιρία στις αρχές, στον γενικό εισαγγελέα και στον γενικό ελεγκτή να διερευνήσουν τα ζήτημα της διαφθοράς.

«Συνεπώς αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και με τον λαό και με την τρέχουσα πολιτική ηθική, μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκλογές νωρίτερα από τον Μάη το 2021, αλλά όχι τώρα», υποστηρίζει η Αλληλεγγύη.

Η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για λαϊκισμό σε σχέση με την πρόταση για αυτοδιάλυση της βουλής.

«Αφού απομένουν ελάχιστοι μήνες για ολοκλήρωση της θητείας της υφιστάμενης βουλής, η εν λόγω πρόταση φαίνεται να στερείται ουσίας. Εάν απέμεναν 1-2 χρόνια θητείας στην εν λόγω Βουλή, τότε και η πρόταση αυτή θα ήταν ουσιώδης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η εν ενεργεία Βουλή έχει μπροστά της κρίσιμους σταθμούς, όπως η ψήφιση των προϋπολογισμών του κράτους και των ημικρατικών οργανισμών, τον ερχόμενο Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Εκ μέρους της Συμμαχίας τονίζεται ότι «εάν φαίνεται να υπάρχουν κάποια διεφθαρμένα πολιτικά πρόσωπα, δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει για όλους τους πολιτικούς».

Αύριο ενώπιον της βουλής η αυτοδιάλυση

Κίνημα Οικολόγων και ανεξάρτητη βουλευτής, Άννα Θεολόγου, καταθέτουν από κοινού αύριο το σχέδιο απόφασης για αυτοδιάλυση της βουλής, παραίτηση της κυβέρνησης και διεξαγωγή εκλογών στις 29 Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις του στη βουλή, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, είπε πως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πρόταση, η οποία θα κατατεθεί αύριο στην ολομέλεια.

Εξήγησε πως με βάση την πρόταση, μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η νέα βουλή, ώστε να μπορέσει να εξετάσει και τους προϋπολογισμούς και ενδεχομένως απορρίπτοντας τους, να οδηγήσει την κυβέρνηση και σε πρόωρες προεδρικές εκλογές».

«Εμείς ζητούμε να γίνουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές γι’ αυτό και καταθέτουμε και σχετικό ψήφισμα στην αυριανή ολομέλεια της βουλής, με το οποίο ψήφισμα η βουλή θα ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης. Να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη γι’ αυτό το διεθνές ρεζίλεμα», είπε ο κ. Περδίκης.

Ερωτηθείς αν υπήρξε προηγούμενο αυτοδιάλυσης της Βουλής, ο κ. Περδίκης είπε πως υπήρξε το 1985, εξηγώντας πως «επειδή τα δύο μεγάλα κόμματα ήθελαν ουσιαστικά να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε πρόωρες προεδρικές εκλογές -το θέμα τότε ήταν η διαχείριση του Κυπριακού- με την πλειοψηφία ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, είχαμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές».

«Το αποτέλεσμα, όμως, των τότε πρόωρων βουλευτικών εκλογών ήταν ένα θρίαμβος για την τότε κυβέρνηση», ανέφερε.

Όπως είπε, «εάν ο λαός μέσα από τη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών επαναλάβει το ίδιο, δηλαδή δώσει στήριξη στα κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση, νομίζω θα αποτύχει και η προσπάθεια για την παραίτηση της κυβέρνησης».

M.X.