You are here

Στ. Δράκου: Δεκάδες οι εκκρεμότητες για δικαιοσύνη

08/09/2021 11:57

Σύνολο 45 νομοσχεδίων που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ως μέρος των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση πόρων για την Κύπρο στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητας, βρίσκονται σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να συζητηθούν και να ψηφιστούν από τη Βουλή,

Αυτό ανέφερε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου κατά την πρώτη παρουσία της σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών της για τους επόμενους μήνες θα είναι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

«Ακούω τα δικαία παράπονα των πολιτών ότι χρειάζεται μέχρι και 15 χρόνια για να τελεσφορήσουν υποθέσεις τους σε δικαστήρια. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια προκειμένου να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και στον κοινό στόχο μας. Ο τελευταίος λόγος ανήκει σε σας, τη νομοθετική εξουσία, η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι στα χέρια σας, να παραδώσουμε στην κοινωνία ένα δίκαιο σύστημα», είπε, μεταξύ άλλων η υπουργός.

Η κ. Δράκου σημείωσε επίσης, ότι οι 44 νομοθετικές εκκρεμότητες για τη δικαιοσύνη δημιουργούν μεγάλη ευθύνη, προσθέτοντας πως ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, δημιουργεί η απόδοση δικαιοσύνης για τους πολίτες.

Η κ. Δράκου έκανε αναφορά σε δύο νομοσχέδια που αφορούν στη λειτουργία Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου στην Κύπρο και κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του συστήματος δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του οικογενειακού δικαστήριού που είναι ακόμα στα σκαριά.

Τορναρίτης: Στις 140 οι εκκρεμότητες

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι τα νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής και αφορούν στον τομέα της δικαιοσύνης γενικότερα, ανέρχονται στα 140.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του τομέα, που συζητήθηκαν πολλές φορές και τα οποία περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εκταμίευση των πόρων που αφορούν την Κύπρο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι υπολείπονται 18 μήνες για τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, η οποία διαχρονικά άλλαξε αρκετούς υπουργούς Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που δείχνει τις δυσκολίες της συγκεκριμένης θέσης.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ είναι πανέτοιμο να συζητήσει τα νομοσχέδια κατά της διαφθοράς, ενώ όσον αφορά στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είπε ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις διαφορές και να εξευρεθούν λύσεις.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου υποστήριξε ότι η δικαιοσύνη στην Κύπρο καταρρέει, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν θα αντέξει μέχρι την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.  

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου απεύθυνε έκκληση στην υπουργό όπως φροντίσει να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να συνεργαστεί για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όσο αφορά τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς, λέγοντας ότι θα πρέπει να συσταθεί ειδική επιτροπή στη Βουλή όπου οι βουλευτές που εντοπίζουν τρύπες σε νομοσχέδια ή νόμους να τα διορθώνουν για να καταπολεμηθεί η διαφθορά.

Της Ελένης Χαραλάμπους