You are here

Στα 1616 τα παράπονα για παραβίαση δεδομένων

24/05/2022 12:45

Χίλια εξακόσια δεκαέξι (1616) παράπονα έλαβε το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για θέματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, από την ημέρα εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων μέχρι σήμερα το τέλος Απριλίου.

Από αυτά τα παράπονα, τα 415 αφορούσαν σε ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα, 305 γνωστοποιήσεις περιστατικών παραβίασης και 74 εκτιμήσεις αντίκτυπου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από την εφαρμογή του Κανονισμού, συνολικά διενεργήθηκαν 425 έλεγχοι, εκδόθηκαν 163 Αποφάσεις και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους €1.378.100. Επιπλέον, έτυχαν διαβούλευσης με το Γραφείο της 143 νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που αφορούσαν σε θέματα προσωπικών δεδομένων και απαντήθηκαν γραπτώς πληθώρα ερωτημάτων, εκ των οποίων, τα 1357 απαντήθηκαν άμεσα.

Όπως σημειώνεται, από τους αριθμούς συνάγεται με ασφάλεια ότι οι πολίτες ενημερώνονται για τα δικαιώματα τους, τα ασκούν και δεν διστάζουν να υποβάλουν παράπονα αλλά και προβληματισμούς για το αν κάτι αποτελεί ή όχι νόμιμη επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Ο ΓΚΠΔ, τονίζει το Γραφείο, συμβάλλει στην εφαρμογή ομοιόμορφων και εναρμονισμένων κανόνων προστασίας δεδομένων στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των πολιτών και στην ενίσχυση της συνεργασίας των εποπτικών Αρχών. Επίσης, παρέχει οφέλη σε επιχειρήσεις, οι οποίες εφαρμόζοντας μία κοινή νομοθεσία και έχοντας επαφή με μία μόνο εποπτική Αρχή, μειώνουν τα διοικητικά τους κόστη.

Καταλήγοντας, το Γραφείο διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να εκτελεί τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του, με προσήλωση στον πρωταρχικό του στόχο, που είναι η καλλιέργεια του ουσιαστικού σεβασμού της ιδιωτικότητας στην κυπριακή κοινωνία.