You are here

Στα σκαριά νέα βιομηχανική πολιτική από υπουργείο εμπορίου

10/10/2018 16:34

Στα σκαριά βρίσκεται η ετοιμασία νέας βιομηχανικής πολιτικής η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα από το υπουργείο εμπορίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε εκδήλωση στη βουλή, ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης προϊστάμενος του κλάδου επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και εσωτερικής αγοράς του υπουργείου εμπορίου.

Ο κ. Καραγιώργης αναφέρθηκε στη στήριξη που προσφέρει το κράτος σε ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προώθηση της μονοθυριδικής πρόσβασης (one stop shop) και στην προσπάθεια μείωσης του χρόνου που απαιτείται για τη σύσταση εταιρείας στην Κύπρο.

Η μείωση του χρόνου, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω των νομοσχεδίων αφορούν στον εταιρικό νόμο για απλοποίηση της διαδικασίας σύστασης εταιρείας. Στόχος, σημείωσε ο κ. Καραγιώργης, είναι η εγγραφή εταιρειών να γίνεται στο μέλλον εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρονικά.

Όπως ανέφερε, ετοιμάζεται παράλληλα μια νέα, πλήρης διαδικτυακή πύλη για τις επιχειρήσεις με την ονομασία «Business in Cyprus», για την οποία έχει ανοίξει σχετικός διαγωνισμός προσφορών.

Ο κ. Καραγιώργης τόνισε τη σημασία της οικονομικής διπλωματίας στο πλαίσιο της οποίας αποσκοπεί να συμβάλει το εγχειρίδιο που έχει ετοιμαστεί από το γραφείο του προέδρου της βουλής, σημειώνοντας ότι το υπουργείο συμφωνεί με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε επίσκεψη αποστολής του υπουργείου στο εξωτερικό όπου 9 στα 10 άτομα που συνάντησαν όπως ανέφερε, δεν γνώριζαν την Κύπρο και όσοι την γνώριζα ήταν «για τους λάθος λόγους», κατά την έκφρασή του.

«Πονεμένη ιστορία» το τεχνολογικό πάρκο

Ο κ. Καραγιώργης κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το Τεχνολογικό Πάρκο που προοριζόταν να γίνει στην περιοχή Πεντακώμου, έκανε λόγο για «πονεμένη ιστορία».

Σημείωσε ότι μετά από έντεκα μήνες μικτού διαλόγου δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πιθανούς επενδυτές.

Η κυβέρνηση έδωσε όσα κίνητρα μπορούσε να δώσει, είπε σημειώνοντας ωστόσο ότι ούτε ένας επενδυτής δεν έδειξε ενδιαφέρον.

Πρόσθεσε ότι στο παρόν στάδιο γίνονται σκέψεις για το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση και για το τι θα γίνει με την γη όπου θα αναπτυσσόταν το τεχνολογικό πάρκο.

Της Μαρίας Χαμπή