You are here

Στα σκαριά σενάρια ενίσχυσης ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών

02/06/2020 15:00


Το θέμα της δημιουργίας Αρχείου Προσφύγων αλλά και θέματα που αφορούν την μετεξέλιξη του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των προσφύγων, συζήτησε στη συνεδρία της την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά ανέφερε ότι επιτέλους, έξι χρόνια με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε το 2014, η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι έχει ολοκληρωθεί το «Αρχείο Περιουσιών και Βοηθειών» στους πρόσφυγες και ότι βρίσκονται στη διαδικασία ετοιμασίας σεναρίων για ενίσχυση των ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας.
 
«Δυστυχώς δεν μας έχουν δοθεί χρονοδιαγράμματα», πρόσθεσε. Η Επιτροπή, είπε, έχει δώσει χρόνο μέχρι την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής τον Ιούλιο και εξέφρασε την ελπίδα να είναι έτοιμοι μέχρι τότε να ενημερώσουν για τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με το Αρχείο Προσφύγων.
 
Ανέφερε ότι είναι ένα έργο που ανέλαβε ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών και αναγνώρισε ότι παρά τις δυσκολίες κατάφερε να το ολοκληρώσει.
 
Όσον αφορά τον ίδιο τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, η κ. Κουκουμά εξέφρασε την ανησυχία της για ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας που έχουν πάρει δάνεια και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά.
 
«Είναι κόσμος που βρίσκεται σε απόγνωση και το μόνο που έχει είναι να ξεπουλήσει την κατεχόμενη περιουσία του και καλούμε το κράτος να παρέμβει το συντομότερο δυνατό για να βρει τρόπους να στηριχθεί ο κόσμος αυτός που αντιμετωπίζει προβλήματα, διαφορετικά θα βρει άλλους τρόπους να λύσει τα οικονομικά του προβλήματα», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι η ίδια έχει υποβάλει ερώτηση για τις μεταβιβάσεις κατεχόμενων περιουσιών και η απάντηση που έλαβε δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια έγινα 10,162 μεταβιβάσεις από τις οποίες οι 9,900 ήταν δωρεά από γονείς προς παιδιά, ενώ γύρω στις 250 περιπτώσεις ήταν πωλήσεις.  
 
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου εξέφρασε ευαρέσκεια για τον έργο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών στηρίζοντας τον προσφυγικό κόσμο.
 
«Οι βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί όσον αφορά τη στήριξη του προσφυγικού κόσμου σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων του είναι σημαντικές», ανέφερε.
 Όσον αφορά το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για ρύθμιση των παλαιών οφειλών, η κ. Αριστείδου είπε πως φαίνεται ότι υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο με ποσοστό που φτάνει το 38% των δανείων. Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο έχει επεκταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.
 
Σε σχέση με το Αρχείο Προσφύγων, εξέφρασε ικανοποίηση για την ολοκλήρωσή του και για το γεγονός ότι οι αρμόδιοι επεξεργάζονται ήδη διάφορα σενάρια για υλοποίησή του. Με βάση τα δεδομένα του αρχείου προσφύγων, ανέφερε, θα υιοθετηθεί συγκεκριμένο σενάριο για να καθορισθεί η απώλεια χρήσης που θα παραχωρείται στους ιδιοκτήτες των κατεχόμενων περιουσιών. Στόχος, συμπλήρωσε είναι να ενισχυθεί η  προσφυγική πολιτική για μια δίκαιη και αξιοπρεπή αντιμετώπιση όλων των ιδιοκτήτων κατεχόμενων περιουσιών.
 
Εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο βουλευτής Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, χαιρέτισε την ολοκλήρωση της δημιουργίας του Αρχείου Προσφύγων και Ιδιοκτητών κατεχόμενων Περιουσιών, αναφέροντας ότι αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο στην προσπάθεια για αποκατάσταση της απώλειας χρήσης τουρκοκρατούμενων περιουσιών.
 
Κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει τάχιστα από τη μελέτη των διαφόρων σεναρίων στην εφαρμογή μέτρων και αποφάσεων για δίκαιη και αξιοπρεπή απόδοση στους εκτοπισμένους ως ελάχιστη οφειλή της πολιτείας μετά από 46 χρόνια προσφυγιάς.