You are here

Στα τέλη Φεβρουαρίου η μεταρρύθμιση της ΤΑ

27/01/2022 14:01

Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου αναμένεται τελικά να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής τα νομοσχέδια της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ σε έκτακτη συνεδρία την ερχόμενη εβδομάδα, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται να καταλήξει επί των κρίσιμων θεμάτων της συνένωσης δήμων/συμπλεγματοποίησης κοινοτήτων και της διεξαγωγής ή όχι δημοψηφισμάτων.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών συνέχισε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, την εξέταση των δεκάδων τροπολογιών που έχουν κατατεθεί εκ μέρους των κομμάτων.

Ωστόσο, ούτε σήμερα κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να ξεκαθαρίσουν τα φλέγοντα θέματα που αφορούν στις συνενώσεις δήμων και συμπλεγματοποιήσεις κοινοτήτων και στην διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Κατά την σημερινή συνεδρία η Επιτροπή διεξήλθε περίπου 60 από τις 85 τροπολογίες που έχει ενώπιον της με τα κόμματα να συμφωνούν στην ενσωμάτωση τουλάχιστον των μισών εξ αυτών, στα νομοσχέδια.

Για όσες τροπολογίες δεν υποστηρίχθηκαν από την πλειοψηφία, τα κόμματα θα έχουν την ευκαιρία τις καταθέσουν στην Ολομέλεια προς έγκριση.

Η Επιτροπή δεν άγγιξε τις τροπολογίες που αποτελούν τα καυτά ζητήματα της μεταρρύθμισης της ΤΑ, τις συνενώσεις δήμων και συμπλεγματοποιήσης κοινοτήτων, αλλά και την διεξαγωγή ή όχι, των δημοψηφισμάτων.

Μετά την συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι τα ζητήματα που απομένουν, θα τεθούν σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα υπάρξει κατάληξη, τόσο για τον αριθμό των δήμων και συμπλεγμάτων κοινοτήτων, όσο και για την διεξαγωγή ή όχι δημοψηφίσματος. Πρόσθεσε ότι θα προταθεί στην Πρόεδρο και τη Διεύθυνση της Βουλής τα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να τεθούν προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στις 24 Φεβρουαρίου, με την παράκληση προς τη σύσκεψη αρχηγών να μην υπάρξει η προοπτική ή δυνατότητα αναβολής όπως προνοεί ο κανονισμός της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας ανέφερε στις δικές του δηλώσεις πως, με τα σημερινά δεδομένα, «η εκτίμηση είναι ότι μπορεί και ίσως να βασιστούμε σε μία ομογνωμία, συναντίληψη, γιατί όχι και συναίνεση», τονίζοντας ότι «η μεταρρύθμιση είναι αδήριτη κοινωνική ανάγκη».

Ερωτηθείς για τη θέση του σχετικά με τον αριθμό των δήμων και τα δημοψηφίσματα, ο κ. Σύκας απάντησε αφενός πως, παρότι η θέση του ΔΗΣΥ παραμένει συνεπής στην πρόνοια του νομοσχεδίου του 2020 για 17 δήμους, «πιστεύω στη συναίνεση και αμυδρά θεωρώ ότι μπορεί να καταλήξουμε συναινετικά», αφετέρου υπογράμμισε πως «δημοψήφισμα σημαίνει ανατροπή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι  «δεν έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθεια. Μεταξύ των θεμάτων που εκκρεμούν είναι οι συνενώσεις, το δημοψήφισμα, η εκλογή των αντιδημάρχων, θέματα για τα οποία είμαι βέβαιος πως θα υπάρξουν συναινετικές λύσεις για να προχωρήσει επιτέλους αυτή η μεταρρύθμιση».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας επικεντρώθηκε στις δηλώσεις του στις «δύο ακανθώδεις τροπολογίες για τις συνενώσεις των δήμων και τα δημοψηφίσματα», εκφράζοντας την άποψη πως «προχωρήσαμε μέσα στα πλαίσια που είχαμε θέσει. Το κλίμα που επικράτησε ήταν αρκετά καλό, η τελική κατάληξη θα φανεί την ημέρα της Ολομέλειας».

Εκ μέρους των Οικολόγων η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι «το Κίνημα έχει υποβάλει τροπολογία για τη δημιουργία δήμου Ακάμα, αποτελούμενου από την Πέγεια και κάποια από τα χωριά της περιοχής, «τα οποία έχουν άμεση σχέση με το Εθνικό Πάρκο και τον χώρο Natura, καθώς θεωρούμε πως πρέπει να δώσουμε τα εργαλεία στην τοπική αυτοδιοίκηση για να προστατεύσει αυτήν την τελευταία περιοχή που έμεινε».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Stockwatch, η συνεδρία πραγματοποιήθηκε επί το πλείστον σε πνεύμα συναίνεσης και ήρεμους τόνους.

Ε.Χ.