You are here

Στέλνουν επιστολή στον ΥΠΟΙΚ για χορηγίες κομμάτων

23/09/2021 12:49

Επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει η Βουλή για το ζήτημα της ανάκτησης και ανακατανομής της κρατικής χορηγίας των κομμάτων.  

Αυτό αποφάσισαν κατά τη σημερινή σύσκεψη οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών κομμάτων όπου τέθηκε ξανά ενώπιον τους το ζήτημα χωρίς να υπάρξει κατάληξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αντιτίθεται στην επιστροφή του κονδυλίου που έλαβε το κόμμα του και πρότεινε όπως το θέμα να λυθεί μέσω δικαστηρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε ενημερώσει την περασμένη εβδομάδα τη Βουλή ότι σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να ανακτήσει τις χορηγίες από τα κόμματα και να την ανακατανέμει σε άλλα, προτίθεται το ίδιο να απαιτήσει την επιστροφή των παράτυπων καταβληθέντων χορηγιών, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα αποφάσισαν όπως μοιραστούν προκαταβολικά το σύνολο της κρατικής χορηγίας για το τρέχον έτος, μη λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τον περασμένο Μάιο θα πραγματοποιούνταν βουλευτικές εκλογές κατά τις οποίες ήταν πολύ πιθανόν να άλλαζε η σύνθεση της Βουλής, αλλά και η δυναμική των κομμάτων.

Σύμφωνα εξάλλου με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, μετά από επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το ποσό θα πρέπει να επανακατανεμηθεί στη βάση των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων.

Το υπουργείο Οικονομικών στην επιστολή του προς τη Βουλή ενημέρωσε εξάλλου και για τα ποσά της κρατικής χορηγίας που πρέπει να επιστρέψουν το κάθε κόμμα, βάση και της δυναμικής τους στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, αλλά και τα ποσά που θα πρέπει να ανακατανεμηθούν σε κόμματα.

Σύμφωνα με την επιστολή του υπουργείου συνολικά πρέπει να επιστραφούν από κόμματα €577.513,72, εκ των οποίων οι €277.429.68 από τη Συμμαχία Πολιτών, οι €251.203,39 από το Κίνημα Αλληλεγγύη, οι €47.321,78 από το ΔΗΚΟ και €1.558,87 από το ΑΚΕΛ.

Όσο αφορά τα ποσά που θα πρέπει να ανακατανεμηθούν στα κοινοβουλευτικά κόμματα, το υπουργείο ανέφερε στην επιστολή του ότι θα πρέπει να δοθεί στη ΔΗΠΑ το ποσό των €318.591,95, στο ΕΛΑΜ το ποσό των €145.750,09, στην ΕΔΕΚ το συνολικό ποσό των €59.305,46, στο ΔΗΣΥ το ποσό των €37.069,63 και στο Κίνημα Οικολόγων το ποσό των €16.769,59.

Ε.Χ.