You are here

Στη νέα Βουλή η αρχή κατά διαφθοράς και η ρύθμιση lobbying

23/04/2021 18:15

Η νέα Βουλή θα κληθεί να εξετάσει το επίμαχο νομοσχέδιο για την σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, καθώς και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της δραστηριότητας του lobbying.

Σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου, ήταν η ρύθμιση για τη σύσταση και τη λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς αποτελουμένης από τον Επίτροπο Διαφάνειας και δύο Βοηθούς Επιτρόπου Διαφάνειας.

Με βάση το νομοσχέδιο η βασική αρμοδιότητα της Αρχής θα αφορά στην ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών και ενεργειών για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων των υπηρεσιών του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς βάσει σύγχρονων αντιλήψεων και των συστάσεων της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO).

Κατά τις συζητήσεις στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις και διαφωνίες σε σχέση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν διαφωνήσει έντονα με τον διορισμό των μελών της Αρχής από το Υπουργικό Συμβούλιο και την απόδοση περιορισμένων αρμοδιοτήτων και εξουσιών στην συγκεκριμένη Αρχή, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να της δοθούν «δόντια».

Η επιτροπή επέφερε στο τελευταίο αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου εκτεταμένες τροποποιήσεις με σκοπό τη διασαφήνιση των προνοιών του, καθώς και τη βελτίωσή του από νομοτεχνικής άποψης, ενώ κόμματα είχαν καταθέσει σήμερα και τροπολογίες ενώπιον της Ολομέλειας.

Σε ότι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο,  προνοεί για τη θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της δραστηριότητας «lobbying», ώστε να κατοχυρωθεί η διαφάνεια στις επαφές προσώπων που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων επί ζητημάτων που άπτονται της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας, με αξιωματούχους ή μέλη της κρατικής υπηρεσίας ή και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι ως εκ της θέσεως τους έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής έκβασης των διαδικασιών αυτών.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου είχε ολοκληρωθεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, ωστόσο αναβλήθηκε η ψήφισή του καθώς συνδέεται με το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της αρχής κατά της διαφθοράς.

Της Μαρίας Χαμπή