You are here

Στη σκιά απειλών ανοίγει αυλαία ο προϋπολογισμός

22/10/2020 06:57

Υπό τη σκιά της απειλής για καταψήφιση του, ανοίγει η αυλαία της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 στην επιτροπή οικονομικών, την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Η επιτροπή οικονομικών έχει καταρτίσει το πρόγραμμα συζητήσεων του κρατικού προϋπολογισμού καθορίζοντας συνεδρίες για κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από την ερχόμενη Δευτέρα, μέχρι και την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Η έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού προκύπτει εν μέσω αντιπαραθέσεων της κυβέρνησης με κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και τις σχετικές έρευνες.

Στο πεδίο των αντιπαραθέσεων έχει συμπεριληφθεί και ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς το ΔΗΚΟ προειδοποιεί πως θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό εάν δεν επιτραπεί η πρόσβαση του γενικού ελεγκτή στους φακέλους για τις πολιτογραφήσεις. Η κυβερνητική πλευρά κάνει λόγο για εκβιασμό εκ μέρους του ΔΗΚΟ, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, να αναφέρεται στο ενδεχόμενο να προκληθεί κρίση στη λειτουργία του κράτους.

Στην πρώτη συνεδρία για τον προϋπολογισμό, η επιτροπή θα υποδεχθεί τον υπουργό οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος θα προβεί σε ανάλυση των κρατικών εσόδων, των δημοσιονομικών δεικτών, της οικονομικής πολιτικής και της δημοσιονομικής κατάστασης, ενημερώνοντας παράλληλα για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Επίσης, θα εξεταστεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου οικονομικών, περιλαμβανομένου του γενικού λογιστηρίου και της γενικής διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων συντονισμού και ανάπτυξης.

Στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, θα εξεταστεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου εμπορίου, ενώ την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα τεθεί στο μικροσκόπιο ο προϋπολογισμός του υπουργείου εξωτερικών, της επιτροπής προστασίας ανταγωνισμού και της αναθεωρητικής αρχής προσφύγων.

Στις 5 Νοεμβρίου η επιτροπή οικονομικών θα εξετάσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου άμυνας και του υφυπουργείου έρευνας, καινοτομίας και ψηφιακής ανάπτυξης ενώ στις 9 Νοεμβρίου, η συζήτηση θα συνεχιστεί με τον προϋπολογισμό του υπουργείου υγείας, του γραφείου εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων, του γραφείου επιτρόπου διοικήσεων και του γραφείου επιτρόπου προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.

Στις 12 Νοεμβρίου ενώπιον της επιτροπής θα τεθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου παιδείας και του υφυπουργείου τουρισμού και στις 16 Νοεμβρίου, οι προϋπολογισμοί του υπουργείου εσωτερικών, της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, της ελεγκτικής υπηρεσίας και του γραφείου επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου μεταφορών και του υφυπουργείου ναυτιλίας θα εξεταστούν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου και ακολουθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου δικαιοσύνης, της νομικής υπηρεσίας, της δικαστικής υπηρεσίας και του γραφείου επιτρόπου νομοθεσίας στις 23 Νοεμβρίου.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί με εξέταση του προϋπολογισμού του υπουργείου εργασίας και του προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 26 Νοεμβρίου.

Στην τελευταία συνεδρία με αντικείμενο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 θα εξεταστεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου γεωργίας και η συζήτηση θα κλείσει με την παρουσία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και αναφορές στην οικονομική κατάσταση και σχετικές εκτιμήσεις.

Σε επιστολή της προέδρου της επιτροπής οικονομικών Χριστιάνας Ερωτοκρίτου προς τους βουλευτές, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την πάγια πρακτική, όλοι μπορούν να υποβάλουν γραπτώς ερωτήσεις επί ειδικών θεμάτων του προϋπολογισμού, οι οποίες θα διαβιβαστούν στα αντίστοιχα υπουργεία. Οι βουλευτές καλούνται να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Της Μαρίας Χαμπή