You are here

Στη βουλή το νομοσχέδιο για υφυπουργείο καινοτομίας

10/01/2020 09:35

Στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών θα τεθεί το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες για σύσταση και λειτουργία του υφυπουργείου καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής και για τον διορισμό υφυπουργού.

Σκοπός της δημιουργίας του υφυπουργείου καινοτομίας, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, είναι να συμβάλει στο βέλτιστο στο συντονισμό δραστηριοτήτων για προώθηση του εκσυγχρονισμού, κυρίως μέσω της ενσωμάτωσης των τεχνολογιών των πληροφοριών και της έρευνας και καινοτομίας.

Στο εν λόγω υφυπουργείο, θα συγκεντρωθούν όλες οι σχετικές αρμοδιότητες, οι οποίες ασκούνταν πριν, από διαφορετικά τμήματα και υπηρεσίες, κατακερματισμένα.

Το υφυπουργείο θα διαχειρίζεται επίσης τα κονδύλια που του αναλογούν σε κάθε εγκεκριμένη αίτηση προς ξένο επενδυτή που επιθυμεί να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο υπό την προϋπόθεση να προβεί σε επενδύσεις ύψους €2,5 εκ. και χαρίζοντας άλλες €150 χιλ. εξ αδιαιρέτου προς τον ΚΟΑΓ και στο ταμείο του ιδρύματος καινοτομίας.

Ειδικότερα, το υπό αναφορά νομοσχέδιο στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρού κεντρικού φορέα συντονισμού δραστηριοτήτων, ώστε να αξιοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό συνθήκες που επιτρέπουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, αλλά και της ισότιμης συμμετοχής της Δημοκρατίας στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη νομική ανάλυση των προνοιών του νομοσχεδίου, σε σημαντικό βαθμό οι πρόνοιες του σχετικού νομοσχεδίου είναι αντίστοιχες με εκείνες που περιέχονται στους νόμους που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν για την ίδρυση και τη λειτουργία των Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Σημειώνεται ότι για τις νομοθεσίες δημιουργίας των δύο υφιστάμενων υφυπουργείων δεν υπάρχει νομολογία η οποία να έχει εξετάσει οποιαδήποτε συνταγματικά θέματα. 

Ο σχετικός νόμος για τη δημιουργία του υφυπουργείου, το οποίο αποτελεί προεκλογική δέσμευση του προέδρου Αναστασιάδη, θα κατονομάζεται όταν εγκριθεί από τη βουλή ως «ο περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και Διορισμού Υφυπουργού παρά τω Προέδρω σε Θέματα Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019».