You are here

Στη βουλή ο τερματισμός αποκοπών στο δημόσιο

16/06/2018 07:00

Στη βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο με το οποίο θα υλοποιηθεί η συμφωνία για σταδιακό τερματισμό των αποκοπών στις απολαβές, στους μισθούς και στα φορολογητέα επιδόματα των υπαλλήλων, αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το μέσο ετήσιο κόστος για την εξάλειψη των αποκοπών σε απολαβές, μισθούς, επιδόματα και συντάξεις του δημοσίου εκτιμάται στα €44,8 εκ. για τα έτη 2019-2023, ενώ για το 2018, το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται στα €20,7 εκ.

Με βάση τη συμφωνία του κράτους και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η ρύθμιση της σταδιακής μείωσης των υφιστάμενων αποκοπών θα γίνει σε πέντε στάδια ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου του 2018 και μετέπειτα κάθε 1η Ιανουαρίου κάθε έτους για την περίοδο 2019-2022, εξαλείφοντας πλήρως τις εν λόγω μειώσεις την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Επιβάρυνση μισθολογίου κατά 1,8% και μερική ανάκτηση κόστους

Με βάση το εκτιμώμενο κόστος της μείωσης των αποκοπών, η πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού μισθολογίου υπολογίζεται στις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, κατά την υπό αναφορά περίοδο, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που έχει σταλεί στη βουλή, αυτή η αύξηση θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του περιθωρίου αύξησης του κρατικού μισθολογίου, όπως προκύπτει από το μηχανισμό καθορισμού της, περιορίζοντας το εν λόγω περιθώριο.

Παράλληλα, στα έγγραφα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο σημειώνεται πως θα υπάρξει μερική ανάκτηση του κόστους μέσω ψηλότερου φόρου εισοδήματος που εκτιμάται κατά μέσο όρο στα €10 εκ. ετησίως για την συγκεκριμένη περίοδο.

Όπως αναφέρεται, το τροποποιητικό νομοσχέδιο διατηρεί τη φιλοσοφία των διατάξεων του υφιστάμενου νόμου, τονίζοντας την ανάγκη συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ όπως εκπηγάζουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στη βάση των οποίων το κράτος θα πρέπει να διατηρεί ισοσκελισμένο ή και πλεονασματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο σε πραγματικούς όρους, διασφαλίζοντας παράλληλα, την τήρηση των κανόνων για το ρυθμό αύξησης των δημόσιων δαπανών και του δημόσιου χρέους.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αποκοπών κατά το 2018 και 2019 μειώνονται μόνο για τις κλίμακες μηνιαίων απολαβών μέχρι €2 χιλ.

Κατά τα έτη 2020-2023, οι μειώσεις στα ποσοστά αποκοπών επηρεάζουν όλες τις κλίμακες, μέχρι την πλήρη απόσυρση τους και είναι ομοιόμορφες για όλες τις κλίμακες ώστε να μη δημιουργείται στρέβλωση στο κρατικό μισθολόγιο, αναφέρεται.

Μ.Χ.