You are here

Στη βουλή οι νέες πρόνοιες για στρατηγικούς επενδυτές

06/12/2019 16:58

Το νομοσχέδιο που στοχεύει στην απλοποίηση της  διαδικασίας αδειοδότησης και μείωσης της γραφειοκρατίας σε στρατηγικούς επενδυτές, κατατέθηκε σήμερα στην ολομέλεια της βουλής.

Το νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στις 23  Οκτωβρίου έχει τιτλοφορείται ως  «ο περί της Διευκόλυνσης των Επενδύσεων Νόμος του 2019».

Σύμφωνα με πρόνοιες του νομοσχεδίου, καταργούνται οι 36 οικοδομικές αρχές και οι 10 πολεοδομικές ενώ καθορίζεται ως ενιαία αρχή αδειοδότησης η διεύθυνση στρατηγικών επενδύσεων του τμήματος πολεοδομίας και οικήσεως.

Οι κύριες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται μέσα από το νομοσχέδιο, είναι:

-Σύσταση διεύθυνσης διαχείρισης στρατηγικών επενδύσεων στο τμήμα πολεοδομίας και οικήσεως του υπουργείου εσωτερικών, κάτω από την οποία θα λειτουργεί το γραφείο διαχείρισης έργων και το γραφείο αδειοδότησης.

-Δημιουργία θεσμοθετημένου μηχανισμού που θα επιτρέπει το χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως σημαντικής για τη κυπριακή οικονομία, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, τα οποία θα εγκρίνονται από το υπουργικό συμβούλιο, και την ένταξη της σε διαδικασία ταχείας αδειοδότησης.

-Θεσμοθέτηση του υπεύθυνου έργου (Project Manager). O διορισμός του υπεύθυνου έργου για κάθε στρατηγική επένδυση που θα εντάσσεται στο μηχανισμό, θα γίνεται από τον υπουργό εσωτερικών με επικύρωση από το υπουργικό συμβούλιο. Ο υπεύθυνος έργου, θα λειτουργεί, ως κεντρικό σημείο αναφοράς για την εξυπηρέτηση του επενδυτή με τις υπηρεσίες του δημοσίου, ο οποίος θα εμπλέκεται από το αρχικό στάδιο της αξιολόγησης της αίτησης και θα λειτουργεί ως το μοναδικό σημείο επαφής του επενδυτή με όλες τις υπηρεσίες για σκοπούς αδειοδότησης.

-Έκδοση  πολεοδομικής  και  άδειας  οικοδομής,  σε  ένα κεντρικό  επίπεδο,  από τη διεύθυνση διαχείρισης στρατηγικών επενδύσεων εντός μέγιστου χρονικού διαστήματος ενός έτους.

Επιπρόσθετα και εντός του εν λόγω χρονικού ορίου καθορίζεται:

Α)προθεσμία 2 μηνών για την ολοκλήρωση και υποβολή έκθεσης από το Συμβούλιο Παραχώρησης Παρεκκλίσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την εκχώρηση πολεοδομικής παρέκκλισης και προθεσμία 3 μηνών για την ολοκλήρωση της εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον από το Τμήμα Περιβάλλοντος (4 μήνες σε περίπτωση που επηρεάζεται περιοχή Δικτύου Natura 2000).

Β)θεσμοθέτηση μηχανισμού για συντονισμένες διαβουλεύσεις για την έκδοση πολεοδομικής άδειας και την εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον, για να αποφεύγεται η επικάλυψη διαβουλεύσεων.

-Εκ των προτέρων καθορισμός δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων για την έκδοση όλων των αδειών που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα δεσμεύονται σχετικά με κατάλογο ο οποίο θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επιπρόσθετα εισάγεται η αρχή της διοικητικής υποκατάστασης, δηλαδή σε περίπτωση παράλειψης έκδοσης σχετικής άδειας εντός των καθορισμένων προθεσμιών, η εξουσία μεταφέρεται στο Υπουργικό Συμβούλιο για την έκδοση ή μη της άδειας. Παράλληλα, καταργούνται οι επαναλαμβανόμενες διαβουλεύσεις, οι οποίες δημιουργούσαν καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.

-Ο επενδυτής δύναται να επιλέξει να προβεί ο ίδιος στη διεξαγωγή των διαβουλεύσεων με βεβαιότητα πλέον, καθώς θα γνωρίζει εκ των προτέρων τις απαιτούμενες διαβουλεύσεις.

-Θεσμοθέτηση της διεξαγωγής διαβουλεύσεων μέσω της διευθέτησης συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους, υπό την προεδρία του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων, στην παρουσία του Υπεύθυνου Έργου, όπου οι απόψεις που εκφράζονται θα είναι δεσμευτικές.

-Το τμήμα περιβάλλοντος αναλαμβάνει αποκλειστικά τη διαβούλευση και γνωμοδότηση για όλα τα περιβαλλοντικά θέματα.

Της Ηρώς Ευθυμίου