You are here

Στην Ολομέλεια 10 Φεβρουαρίου εκτός απροόπτου οι δήμοι

13/01/2022 15:05

Στις 10 Φεβρουαρίου, εκτός απροόπτου αναμένεται να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία συζητείται εδώ και δέκα χρόνια περίπου, από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σήμερα η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, συζήτησε περίπου τριάντα από τις 80 τροπολογίες, τις οποίες κατέθεσαν τα κόμματα. Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να συζητηθούν οι υπόλοιπες, ενώ αναμένεται να κατατεθούν και άλλες τροπολογίες.

To ΑΚΕΛ κατάθεσε 15 τροπολογίες, το ΔΗΚΟ επίσης 15, η ΔΗΠΑ 11, η ΕΔΕΚ 10 και οι Οικολόγοι 18, ενώ σήμερα κατάθεσε και ο ΔΗΣΥ 5.

Σημειώνεται ότι σχεδόν καμία τροπολογία που κατατέθηκε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν άγγιξε τα δύο σημαντικά ζητήματα της αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης,  τον αριθμό των δήμων και κοινοτήτων και το θέμα των δημοψηφισμάτων, τα οποία υπολογίζεται ότι θα τεθούν προς συζήτηση στην συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας.

H πλειοψηφία των κομμάτων στηρίζει την δημιουργία 20 δήμων, με τον ΔΗΣΥ να επιμένει στους 17 και την ΔΗΠΑ να προτείνει 14, ενώ οι βουλευτές εκφράζουν κοινή βούληση ώστε η Επιτροπή να ολοκληρώσει τις εργασίες επί του συγκεκριμένου θέματος και τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού απηύθυνε έκκληση να μην παρεισφρήσουν σκοπιμότητες λόγω των προεδρικών εκλογών και να υπάρξουν ανατροπές. Πρόσθεσε πως "έχουμε διεξέλθει ένα μεγάλο μέρος των τροπολογιών. Σε κάποιες έχουν υπάρξει ήδη συγκλίσεις και θα ενσωματωθούν στα κείμενα, για κάποιες άλλες χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση και εκκρεμούν και τροπολογίες, που δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί και δεν έχουν συζητηθεί", ανέφερε.

Επεσήμανε ότι "κάποιες από τις τροπολογίες αφορούν τα ακανθώδη ζητήματα των συνενώσεων, των συμπλεγματοποιήσεων του αριθμού των δήμων, του τρόπου εκλογής αντιδημάρχων και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα των δήμων και των επαρχιακών οργανισμών". Όμως θεωρώ ότι με συναινετικό πνεύμα και στο κλίμα που συνεδριάσαμε και σήμερα μπορεί να καταστεί εφικτό να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών.

Σε σχέση με τον αριθμό των δήμων, είπε πως σήμερα τέθηκε από τον ΔΗΣΥ ενώπιον της Επιτροπής τροπολογία για προσθήκη ακόμα ενός Δήμου, του Δήμου Αραδίππου, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση είναι αδήριτη, εθνική και κοινωνική ανάγκη, η οποία πρέπει να προχωρήσει μακριά από κομματικές σκοπιμότητες. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σύκας είπε πως "εμείς παραμένουμε σταθεροί διαχρονικά όσον αφορά το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που προνοεί 17 δήμους και βάση και με το επεξηγηματικό σημείωμα του Υπουργού υπάρχουν δυο εναλλακτικές λύσεις χωρίς να αυξάνεται ο αριθμός των δήμων που αφορά των επαρχία Λάρνακας".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, υπέδειξε ότι ήταν κοινή η επιθυμία για να προχωρήσει η ψήφιση των νομοσχεδίων. Πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ έχει καταθέσει μια σειρά από τροπολογίες "τις οποίες έχουμε συζητήσει εκ πρώτης όψεως σήμερα και φαίνεται ότι υπάρχει μια καλή διάθεση και πρόθεση από όλους τους συναδέλφους για να υπάρξει συναίνεση, να υπάρξει υπευθυνότητα και στόχος μέχρι τέλος Φεβρουαρίου είναι να υπάρξει μια οριστική λύση σε αυτό το μείζον θέμα που συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό".

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου δήλωσε ότι προχωρά με θετικό πνεύμα συναίνεσης, η συζήτηση των νομοσχεδίων. Ανέφερε πως "το ευχάριστο είναι ότι συζητάμε μεταξύ μας με καλό πνεύμα, πλησιάζουμε πολύ σε μια συναινετική λύση όσο μπορούμε" και ευχαρίστησε όλους για την εξαιρετική εργασία που γίνεται στην Επιτροπή Εσωτερικών.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούτας δήλωσε αν τελικά δεν υπάρξει κατάληξη τότε θα πρέπει άμεσα να προκηρυχθούν εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ερωτηθείς για το θέμα του αριθμού των δήμων είπε πως "υπάρχει το 14 από εμάς, το 17 από τον ΔΗΣΥ και το 20 που είναι η πλειοψηφική απόφαση της Επιτροπής Εσωτερικών μέχρι τώρα". Ανέφερε, ακόμη, πως υπάρχει τροπολογία κόμματος για μείωση των δήμων από 20 σε 19.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε πως υπάρχει πολύ μεγάλη συναίνεση στην Επιτροπή και εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του επόμενου μήνα τα νομοσχέδια θα τεθούν στην Ολομέλεια και θα ψηφιστούν για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της Τ.Α, ο οποίος, όπως σημείωσε, είναι μια από τις μεγάλες προτεραιότητες που έχει θέσει και η ίδια η ΕΕ "γιατί χωρίς εκσυγχρονισμένους δήμους και κοινότητες δεν μπορεί να εφαρμοστεί η Πράσινη Συμφωνία, που είναι η μεγάλη μηχανή, η οποία θα μας οδηγήσει και πάλι στην ανάπτυξη μετά την εποχή της πανδημίας".