You are here

Στην Ολομέλεια 9 Δεκεμβρίου η Αρχή κατά της Διαφθοράς

03/12/2021 14:23

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, καθώς σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Νομικών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι «παραδίδουμε στην κυπριακή κοινωνία ένα ισχυρότατο νομοσχέδιο, μια αρχή που θα έχει σημαντικές εξουσίες στα χέρια της και θα στέλνει το μήνυμα εφ΄ όλης της ύλης και σε όλα τα επίπεδα, ότι η κυπριακή πολιτεία λαμβάνει μέτρα, ψηφίζει νομοθεσίες, είναι έτοιμη να περιορίσει τη μάστιγα της διαφθοράς».

Ο κ. Τορναρίτης είπε ακόμη ότι ένα σημείο που προστέθηκε στο νομοσχέδιο και «είναι πάρα πολύ σοβαρό», είναι ότι η υπουργός πριν εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και το Υπουργικό αποφασίσει τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, «οφείλει να παρευρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής να την ενημερώσει και να συζητήσει μαζί της».

«Με αυτή την πρόσθεση στη συγκεκριμένη νομοθεσία τα άτομα που τελικά θα προταθούν και θα διοριστούν θα τυγχάνουν της ευρύτατης δυνατής αποδοχής», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η θητεία τους θα είναι εξαετής και μόνο μια θητεία», η οποία «θα βρίσκεται μέσα στο διάστημα τουλάχιστον δύο διακυβερνήσεων».

Ανέφερε επίσης, ότι αν υπάρξουν κενά στο νόμο θα συμπληρωθούν στη συνέχεια, ενώ πρόσθεσε ότι ο πολίτης θα μπορεί να προσφεύγει σε αυτή την επιτροπή, η οποία θα έχει το προσωπικό το οποίο θα διερευνά καταγγελίες και «αν και εφόσον υπάρξουν ανακρίσεις, θα στηθεί ειδικό ανακριτικό τμήμα στην Αστυνομία που θα είναι επιφορτισμένο μόνο με το να εξετάζει υποθέσεις που αφορούν την αρχή κατά της διαφθοράς».

Τροπολογία για ανακριτικές εξουσίες

Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρθηκε σε τροπολογία του κόμματος ώστε «να περιβληθεί η αρχή με ανακριτικές εξουσίες που επιτρέπουν την αποτελεσματική διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς».

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και άλλες αρχές που έχουν αυτή την εξουσία, όπως είναι το τελωνείο και η Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων για την Αστυνομία, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών, η  οποία διεκδικεί μια αρχή που να πατάξει την διαφθορά.

Η κ. Ατταλίδου είπε αν δεν εγκριθεί η τροπολογία, το Κίνημα θα έρθει με νέα πρόταση για να περιβάλει την αρχή με ανακριτικές εξουσίες «γιατί θεωρούμε ότι είναι το άλφα και το ωμέγα για να μπορεί πραγματικά να καταπολεμηθεί η διαφθορά στον τόπο και να έχουμε το κράτος δικαίου το οποίο δικαιούμαστε ως Ευρωπαίοι πολίτες».

Της Ελένης Χαραλάμπους