You are here

Στην Ολομέλεια η αναβολή δημοτικών εκλογών

16/09/2021 10:39

Ο κύβος ερρίφθη για την αναβολή των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών και ταυτόχρονη παράταση της θητείας των υφιστάμενων συμβουλίων, καθώς μετά από μια εβδομάδα διαβουλεύσεων μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και εσωκομματικών συζητήσεων, στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών ξεκαθάρισε το τοπίο.

Τα τρία μεγάλα κόμματα της Βουλής ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, τάχθηκαν υπέρ της αναβολής των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης και την παράλληλη διεξαγωγή τους με τις Ευρωεκλογές του 2024 και της υιοθέτησης ενός στενού χρονοδιαγράμματος για έγκριση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης,μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Θετικά τοποθετήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίας και η ΔΗΠΑ – Συνεργασία, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η πρόταση της ΕΔΕΚ ήταν η διεξαγωγή εκλογών πενταετίας. Τα υπόλοιπα κόμματα αναμένεται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ωστόσο με ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων τάχθηκε υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των εκλογών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού εισηγήθηκε όπως η Επιτροπή ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου συστηματική εξέταση των νομοσχεδίων με ένα πολύ κλειστό ορίζοντα για ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας κατά τη συνεδρία, ανέφερε ότι παράλληλα με την επέκταση της θητείας των νυν εκλελεγμένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να υπάρξει μια δέσμευση κυβέρνησης και νομοθετικής εξουσίας, «ένα συμβόλαιο τιμής απέναντι στους πολίτες» για άμεση ψήφιση της μεταρρύθμισης.

 Η Κυβέρνηση, είπε, είναι έτοιμη να συναινέσει να δοθεί ένας πρόσθετος χρόνος για να ολοκληρωθεί  η διαδικασία των τριών νομοσχεδίων, που αφορούν τη μεταρρύθμιση και εισηγήθηκε η ψήφισή τους να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου, πριν από την έναρξη συζήτησης των προϋπολογισμών.

Ο υπουργός ανέφερε ως επιπρόσθετα κίνητρα για την αναβολή των εκλογών και παράλληλη διεξαγωγή τους με τις Ευρωεκλογές του 2024, την εξοικονόμηση 4 εκατομμυρίων, αλλά και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που ανέλαβε η Κύπρος απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην χάσει τους πόρους από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

 

Της Ελένης Χαραλάμπους