You are here

Στην ολομέλεια η τροποποίηση Συντάγματος για 56η έδρα

20/09/2019 15:54

Στην ολομέλεια της βουλής, την προσεχή Παρασκευή, οδηγείται η πρόταση νόμου για την τροποποίηση του Συντάγματος, που στοχεύει να συμπληρώσει το διαπιστωθέν κενό που προέκυψε από τη μη κατάληψη της έδρας από την πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, κενό το οποίο ήρθη σε πολιτειακό ζήτημα. Όπως αναφέρθηκε από μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών η πρόταση νόμου, με την οποία συμφωνούν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Υπουργός Εσωτερικών, συγκεντρώνει την πλειοψηφία των 2/3 (38 ψήφους)  των Βουλευτών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, τόσο ενώπιον της Επιτροπής όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνεδρία, είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει τροπολογία επί της πρότασης για τροποποίηση του Συντάγματος για να αφαιρεθεί από το προοίμιο παράγραφος, που όπως ανέφερε καθορίζει κατά ένα τρόπο τις διατάξεις του νόμου που θα πρέπει να ψηφιστεί κατ’ επιταγήν της τροποποίησης του Συντάγματος. Ο κ. Γεωργίου είπε πως ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει και πρόταση νόμου η οποία θα διαλαμβάνει ότι μη πληρωθείσα, ή αποποιηθείσα βουλευτική έδρα πληρούται με αναπληρωματική εκλογή εντός 45 ημερών. Ερωτηθείς αν ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει την τροποποίηση του Συντάγματος είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την τύχη της τροπολογίας που θα καταθέσει.

Η ήδη κατατεθείσα πρόταση νόμου για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, κατ΄ επιταγήν της τροποποίησης του Συντάγματος, όπως πληροφορήθηκε το ΚΥΠΕ, θα συζητηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλή Δημήτρης Συλλούρης,  που παρέστη κατά την έναρξη της συνεδρίας, ανέφερε πως είναι η τρίτη πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ίδιος ώστε να αποκατασταθεί η αριθμητική ισορροπία στη Βουλή και η πρώτη πρωτοβουλία που φαίνεται ότι έχει σημαντική απήχηση στα κόμματα και συνάδει με την αρχική εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα προς πάντες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως είναι ένα θέμα που χρήζει επίλυσης, προσθέτοντας ότι συμφωνεί πως η λύση βρίσκεται στη συνταγματική αναθεώρηση. Δήλωσε βέβαιος ότι το θέμα θα καταλήξει και σε ότι αφορά την πρόταση νόμου. Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι είναι σεβαστές οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις προηγούμενες προσπάθειες νομοθετικής ρύθμισης του θέματος, παρά τις αντιφάσεις τις οποίες περιέχουν.

Ερωτηθείς γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών δεν κατέθεσε νομοσχέδιο, ανέφερε πως άφησε το νομοθετικό σώμα να προχωρήσει σε ρύθμιση επειδή  κατάθεση νομοσχεδίου θα μπορούσε να εκληφθεί ως αυθαιρεσία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι η κενή έδρα είναι πολιτειακό θέμα μεγάλης σημασίας. Πρόσθεσε πως η ανάγκη για συνταγματική ρύθμιση αυτού του θέματος προέκυψε όταν στις εκλογές του 2016, έδρα στη δεύτερη κατανομή που αποδόθηκε στη Βουλευτή Ελένη Θεοχάρους, αυτή την  αποποιήθηκε ή δεν κατέλαβε την έδρα.

Αφού ανέφερε πως το Σύνταγμα προβλέπει για έδρα που κενούται μετά τη διαβεβαίωση, επεσήμανε πως υπήρχε κενό για έδρα που δεν καταλαμβάνεται για το διάστημα από την ανακήρυξη μέχρι τη διαβεβαίωση.

Αναφερόμενος στην προσφυγή στο εκλογοδικείο είπε πως η απόφαση εκδόθηκε με ισχνή πλειοψηφία, 6 προς 5, προσθέτοντας πως η άποψη της Γενικής Εισαγγελίας είναι πως εφόσον δεν υπάρχει πρόνοια στο Σύνταγμα το ζήτημα μπορούσε να ρυθμιστεί με νόμο.

Συνεχίζοντας είπε πως ακολούθησε δεύτερη παρόμοια πρόταση νόμου που είχε την ίδια τύχη με την πρώτη. Τόνισε ακολούθως πως η τροποποίηση του Συντάγματος δεν προσπαθεί να ικανοποιήσει το καπρίτσιο κάποιου, αλλά έρχεται να καλύψει κενό ώστε η Βουλή να ρυθμίσει την εύρυθμη λειτουργία της.

Συμπλήρωσε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος θα ανοίξει το δρόμο για να ρυθμιστεί η πλήρωση της έδρας με νόμο τον οποίο θα ψηφίσει η πλειοψηφία της Βουλής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία κατέληξε το κοινοβούλιο με 55 βουλευτές, παρατηρώντας ότι η κατάσταση να οδηγήθηκε μέχρι σήμερα ίσως και με σκοπιμότητες εκτός κοινοβουλίου.  Ανέφερε στη συνέχεια ότι προσκρούαμε στην πολιτική θέση δυνάμεων που έθεταν «βέτο» ώστε να μην τροποποιηθεί το Σύνταγμα.  Ο κ. Δαμιανού δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συνδράμει την προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε τελεσίδικα το θέμα. Είπε επίσης πως η μία λιγότερη έδρα ήταν καθοριστικής σημασίας σε οριακές ψηφοφορίες.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου  εξέφρασε ικανοποίηση επειδή η προτεινόμενη ρύθμιση εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα και του Υπουργού Εσωτερικων. Αυτή η συνταγματική τροποποίηση που στο παρόν στάδιο φαίνεται να εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 των Βουλευτών που απαιτείται για τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι καταλήξαμε εκεί που έπρεπε να είμαστε όταν αρχίσαμε. Παρατήρησε πως άλλα ήταν τα δεδομένα όταν θεσπίστηκε το Σύνταγμα άλλα τα δεδομένα σήμερα. 

Ο κ. Σιζόπουλος υπενθύμισε ότι όταν κενώθηκε η έδρα Χατζηκακού έγινε αναπληρωματική εκλογή και εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι δίκαιο  να γίνει αναπληρωματική  εκλογή με το εκλογικό σύστημα που ισχύει, αλλά η έδρα να μένει στον συνδυασμό στον οποίο δικαιώθηκε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας  εξέφρασε ικανοποίηση επειδή η πρόταση νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος θα προχωρήσει ώστε να ξεπεραστεί ένα πρόβλημα και να αποκατασταθεί αριθμητική αναλογία.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά την αντίδραση της κοινωνίας θα γίνουν δεύτερες σκέψεις και η πλειοψηφία της Βουλής θα προχωρήσει στην απαιτούμενη τροποποίηση του Συντάγματος.