You are here

Στην Ολομέλεια με «ουρά» η Αρχή κατά της Διαφθοράς

08/12/2021 16:10

Φρένο στη ψήφιση των νομοθετημάτων για τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ενδέχεται να βάλει σειρά τροπολογιών που θα τεθούν αύριο ενώπιον της Ολομέλειας, μαζί με τα σχετικά νομοσχέδια.

Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τροπολογίες αυτές να αποτελέσουν τροχοπέδη για την υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι αναμένεται ότι θα τεθεί πολύ μεγάλος αριθμός τροπολογιών ενώπιον της Ολομέλειας.

Το πιθανότερο, πρόσθεσε, είναι το  νομοσχέδιο να τεθεί ξανά ενώπιον της Επιτροπής για αναθεώρηση.

Εμπλεκόμενοι φορείς και κόμματα έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους με πρόνοιες της νομοθεσίας, ενώ τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν προσπάθειες από πλευράς υπουργού Δικαιοσύνης, Ανωτάτου Δικαστηρίου και Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ώστε να ξεπεραστούν διαφωνίες.

Τα νομοσχέδια θα πρέπει να εγκριθούν πριν το τέλος Ιανουαρίου, καθώς περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα  για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους €85 εκατ. του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Οι τροπολογίες κρίνουν τη ψήφο κομμάτων

Ενώπιον της Ολομέλειας θα τεθεί τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων με βάση την οποία η Αρχή θα περιβληθεί με ανακριτικές εξουσίες που θα επιτρέπουν την αποτελεσματική διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς.

Παράλληλα, τροπολογία που θα καταθέσει η ΕΔΕΚ προβλέπει τη διαγραφή προνοιών που αφορούν στην τήρηση μητρώου παραπόνων, στο οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες και δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ενδεχόμενη έγκριση της τροπολογίας του Κινήματος Οικολόγων, ενισχύει την πιθανότητα να δοθεί θετική ψήφος στα νομοσχέδια από κόμματα όπως το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ.

Σκοπός της Αρχής κατά της Διαφθοράς

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός των ρυθμίσεων είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη σύσταση και τη λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, αποτελούμενης από τον Επίτροπο Διαφάνειας και δύο Βοηθούς Επιτρόπου Διαφάνειας, με αρμοδιότητα την ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών και ενεργειών για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων των υπηρεσιών του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς στα πρότυπα σύγχρονων αντιλήψεων και των συστάσεων της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO).

Όσον αφορά τις αρμοδιότητες της Αρχής, μεταξύ άλλων αφορούν στη διερεύνηση, αυτεπάγγελτα, μετά από καταγγελία ή μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οποιουδήποτε θέματος αφορά σε πράξεις διαφθοράς ή πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς οποιασδήποτε υπηρεσίας και την υποβολή σχετικής έκθεσης στην αρμόδια αρχή ή στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανάλογα με την περίπτωση.

Επίσης, αφορούν στον συντονισμό της καταπολέμησης της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας σε εθνικό επίπεδο και την λήψη καταγγελιών και συλλογή πληροφοριών επί υποθέσεων διαφθοράς στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τη διερεύνησή τους με εξουσία απρόσκοπτης πρόσβασης σε έγγραφα, βιβλία, ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και αρχεία όλων των τμημάτων, Αρχών και υπηρεσιών του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα για θέματα που αφορούν τη διάπραξη αδικήματος διαφθοράς και απάτης.

Της Ελένης Χαραλάμπους