You are here

Στην ολομέλεια το πλαφόν για θητεία ΠτΔ και βουλευτών

23/10/2019 14:08

Πριν το τέλος του χρόνου οδηγούνται στην ολομέλεια προς ψήφιση τα νομοσχέδια που θέτουν πλαφόν στις θητείες του προέδρου και αντιπροέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών.

Η συζήτηση των νομοσχεδίων για τροποποίηση του συντάγματος ολοκληρώθηκε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή νομικών και τα νομοσχέδια προωθούνται στην ολομέλεια προς ψήφιση σε νόμο πριν τις βουλευτικές εκλογές σε 30 μήνες.

Σύμφωνα με τα νομοσχέδια η θητεία του προέδρου και αντιπροέδρου της Δημοκρατίας περιορίζεται σε δύο θητείες και των βουλευτών σε τρεις θητείες.

Κατά την συνεδρία παρουσιάστηκε μελέτη σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, περιορισμός των θητειών των βουλευτών. Αντίθετα υπάρχουν περιορισμοί στις θητείες των προέδρων και των πρωθυπουργών.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου τα νομοσχέδια θα οδηγηθούν ενώπιον της ολομέλειας για ψήφιση.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ θα μελετήσει το θέμα στα συλλογικά του όργανα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι πρέπει να προωθηθούν τα νομοσχέδια, τα οποία συμβάλουν στην ανατροπή της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Σημείωσε ότι ήδη το ΑΚΕΛ υιοθέτησε κομματικά την πρακτική των τριών θητειών για τους βουλευτές. Το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροποποίηση να εξαιρούνται οι ηγέτες των κομμάτων και οι θητείες να υπολογίζονται αθροιστικά.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ θα τοποθετηθεί ύστερα από μελέτη των νομοσχεδίων.

Της Ηρώς Ευθυμίου