Στην Ολομέλεια το ψήφισμα για διαρροές στον Al Jazeera

03/03/2021 16:40

Η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να τοποθετηθεί στις 11 Μαρτίου επί του σχεδίου ψηφίσματος που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε σχέση με την εμπλοκή μελών της Βουλής στη διαρροή εγγράφων που αφορούν τις πολιτογραφήσεις, προς το αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαχαρία Ζαχαρίου να σημειώνει ότι το ψήφισμα θα παραπεμφθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, οι οποίες θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Με το σχέδιο ψηφίσματος της ΕΔΕΚ, η Βουλή θα καλεί τους βουλευτές «που είναι κάτοχοι εγγράφων πολιτογράφησης να τα παραδώσουν στις Αστυνομικές Αρχές στο πλαίσιο της υποβοήθησης του ανακριτικού έργου για εντοπισμό της πηγής διαρροής, καθώς και της σκοπιμότητας ή των λόγων της εν λόγω διαρροής».

Αναφορά γίνεται στην κατάσταση που «έχει διαμορφωθεί με όσα το δίκτυο Al Jazeera έχει αποκαλύψει σχετικά με το Επενδυτικό Πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διαφαινόμενη εμπλοκή μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Στην Ολομέλεια θα οδηγηθεί και τροποποιητικό ψήφισμα από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη, με το οποίο η Βουλή θα «καλεί την Αστυνομία να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για εντοπισμό της πηγής της διαρροής των απόρρητων εγγράφων».

Επίσης, θα καλείται η Αστυνομία «να αξιοποιήσει το νομικό πλαίσιο και να παραλάβει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και πληροφορίες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και από όλα τα μέλη του Σώματος, που είναι κάτοχοι τέτοιων εγγράφων στο πλαίσιο της υποβοήθησης του ανακριτικού έργου για εντοπισμό της πηγής της διαρροής».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής Θεσμών, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το θέμα των πολιτογραφήσεων έχει τρεις πτυχές που θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος.

Η πρώτη, όπως είπε, έχει να κάνει με τις όποιες πειθαρχικές, ποινικές και πολιτικές ευθύνες έχουν όσοι εμπλέκονται στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Για το θέμα αυτό, όπως είπε θα μπορούσε να κληθεί και από το εξωτερικό ειδική ομάδα ανακριτών.

Η δεύτερη πτυχή, πρόσθεσε, έχει να κάνει με την απώλεια εσόδων για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον τρόπο που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα, κάτι που είναι ευθύνη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η τρίτη πτυχή, όπως εξήγησε, αφορά τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στο Al Jazeera που έχουν εκθέσει την κυπριακή Βουλή.

Ο κ. Σιζόπουλος επέρριψε ευθύνες στις υπηρεσίες της Βουλής ότι δεν ενήργησαν με την ενδεδειγμένη προσοχή, αφού εμπιστευτικά ή απόρρητα έγγραφα θα πρέπει να παραλαμβάνονται με συγκεκριμένο αριθμό και σφραγίδα. Την ίδια στιγμή, δεν απέκλεισε χρηματισμό, παγίδευση ή άλλες πιθανές αιτίες για τις οποίες παραχωρήθηκαν τα έγγραφα. Είπε επίσης ότι η διαρροή μπορεί να έγινε είτε από υπηρεσιακούς παράγοντες της Βουλής είτε και από βουλευτές, παρά την έρευνα που έγινε από τη Βουλή που έδειξε ότι δεν εμπλέκονται υπηρεσιακοί παράγοντες. Αυτό, όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από την Αστυνομία.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι η ουσία από τη διαρροή είναι ότι αποκαλύφθηκε μέγιστη διαφθορά και χαρακτήρισε την αναζήτηση της πηγής της διαρροής μετατόπιση του θέματος από την ουσία, η οποία όπως είπε, είναι η διαφθορά των εμπλεκομένων για τα διαβατήρια. Πρόσθεσε ότι ο κάθε βουλευτής έχει ευθύνη αν έρθει κάτι στα χέρια του που δείχνει διαφθορά να το αποκαλύπτει.

Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, είπε ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους υποστηρίζει το ψήφισμα. Ο πρώτος, όπως ανέφερε, διότι ο προηγούμενος πρόεδρος της Βουλής διέταξε μια έρευνα φιάσκο και φρόντισε να διαρρεύσουν στοιχεία, ενοχοποιώντας τον ίδιο, αφού διερευνούσε το θέμα για χρόνια. Ο δεύτερος λόγος, όπως είπε, είναι για να συνεχιστεί η έρευνα με νόμιμο τρόπο από την Αστυνομία και σύμφωνα με τις εισηγήσεις των νομικών συμβούλων της Βουλής για το θέμα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της διαφάνειας για όλους και για όλα και αν υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο για τις διαρροές να φανεί.

Ο κ. Σιζόπουλος απέρριψε ότι υπάρχει πρόθεση να μετατοπιστεί το θέμα από την ουσία, σημειώνοντας ότι η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων είναι αδίκημα.

Σε ότι αφορά το τροποποιημένο ψήφισμα των Οικολόγων, υποστήριξε ότι ορισμένες προτάσεις παρεμποδίζουν τη διαδικασία, αφού η Αστυνομία πρέπει να άρει την ασυλία βουλευτών για να μπορέσει να προχωρήσει στην παραλαβή των στοιχείων.

Μ.Χ.