You are here

Στην ολομέλεια ρυθμίσεις για επιβράβευση αστυνομικών

20/02/2019 13:11

Στην ατζέντα της μεθεπόμενης συνεδρίας της ολομέλειας θα περιληφθεί το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για τις επ' ανδραγαθία προαγωγές στην αστυνομία, οι οποίες μετά από αίτημα της επιτροπής νομικών θα έχουν και οικονομικό αντίκρισμα.

Το υπουργείο δικαιοσύνης κατέθεσε αναθεωρημένο κείμενο νομοθετημάτων το οποίο σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της επιτροπής νομικών Δημήτρη Δημητρίου, θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης των κομμάτων.

Με τη δέσμη των νομοθετημάτων εκχωρείται στον Αρχηγό Αστυνομίας η εξουσία να προβαίνει σε επ΄ανδραγαθία προαγωγές σε τακτικούς και ειδικούς αστυνομικούς, οι οποίοι, είτε έχασαν τη ζωή τους, είτε την έθεσαν σε κίνδυνο, όπως και τη σωματική τους ακεραιότητα κατά την άσκηση του καθήκοντος τους.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο κ. Δημητρίου είπε πως είναι σημαντικό να υπάρχει επιβράβευση των αστυνομικών και των ειδικών αστυνομικών, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν προβεί σε πράξεις ανδραγαθίας.

Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να έχουμε αστυνομικούς, οι οποίοι να νιώθουν ότι η πολιτεία νοιάζεται για αυτούς και επιβραβεύει τις πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωής τους.

Διευκρίνισε πως οι επ’ ανδραγαθία προαγωγές θα αφορούν και προγενέστερες πράξεις που έγιναν από αστυνομικούς και ειδικούς αστυνομικούς προς υπεράσπιση της πατρίδας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ τον Απρίλιο 2018 για την άρση των διακρίσεων και αδικιών που υπήρχαν στη νομοθεσία σε βάρος των ειδικών αστυνομικών.

«Σήμερα κάναμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μας καθότι το αρμόδιο Υπουργείο και η ηγεσία της Αστυνομίας υιοθέτησαν το δίκαιο αίτημα για ισότιμη μεταχείριση των ειδικών αστυνομικών στο ζήτημα της ανδραγαθίας», είπε ο κ. Δαμιανού.

Επεσήμανε ότι με τροποποιήσεις στον περί αστυνομίας νόμο και κανονισμούς, οι ειδικοί και τακτικοί ειδικοί αστυνομικοί θα δικαιούνται διορισμό στο βαθμό αστυφύλακα ή λοχία για πράξη ανδραγαθίας.

«Για το ΑΚΕΛ έχει επίσης ιδιαίτερη αξία η υιοθέτηση της θέσης για αναδρομική επιβράβευση όλων όσοι έπεσαν υπέρ πατρίδος προσπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη ή την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε ακόμα, σημαντική τη ρύθμιση του δικαιώματος αυτού για όλους όσοι υπέστησαν σωματική βλάβη ή έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους από πράξη ανδραγαθίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η επιτροπή νομικών εξέτασε επίσης, τα νομοθετήματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου.

Όπως αναφέρθηκε η δέσμη των νομοσχεδίων προχωρά με κανονικό ρυθμό.

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως τα νομοθετήματα είναι δύσκολα εκφράζοντας την ελπίδα για σύντομη κατάληξη της συζήτησης η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, όπως ανέφερε. Επεσήμανε ότι η επιτροπή έχει θέσει ως προτεραιότητα τα εν λόγω νομοθετήματα.

Μ.Χ.