You are here

Στην Ολομέλεια στις 3 Μαρτίου η μεταρρύθμιση Τ.Α.

24/02/2022 13:24

Σε ολοήμερη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής στις 3 Μαρτίου θα τεθούν προς ψήφιση, τα τρία νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα δύο μεγάλα ζητήματα, τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, αλλά και τη διεξαγωγή ή όχι δημοψηφισμάτων, να παραμένουν ανοιχτά.

Ενώπιον της Ολομέλειας θα τεθεί μεγάλος αριθμός τροπολογιών από την πλειοψηφία των κομμάτων, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, τον αριθμό των νέων δήμων, την εξαίρεση ή πρόσθεση δήμων και κοινοτήτων από υπό διαμόρφωση συμπλέγματα και συνενώσεις, αλλά και την διεξαγωγή ή όχι δημοψηφισμάτων.

Κατά την σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών έγινε επιμέρους ανάλυση των τριών νομοσχεδίων και έκλεισαν κάποιες δευτερεύουσας σημασίας εκκρεμότητες. 

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι αισίως τρία ολοκληρωμένα νομοσχέδια θα τεθούν στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση στις 3 Μαρτίου.  Πρόσθεσε ότι σήμερα υπήρξε κατάληξη στο θέμα των κατεχόμενων δήμων, στο οποίο υπήρξε συμφωνία για κατάργηση του πλαφόν θητειών.

Υποστήριξε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων θα «τουμπάρει» την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ επανέλαβε τη θέση του κόμματος του για την δημιουργία 17 δήμων ή λιγότερων.

Ξεκαθάρισε ότι η θέση του ΔΗΣΥ είναι πως η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αδήριτη κοινωνική ανάγκη.

Ερωτηθείς εάν το κόμμα θα καταθέσει τροπολογίες είπε ότι έχουν ήδη κατατεθεί τροπολογίες μεταξύ των οποίων για την δημιουργία 17 δήμων και την μη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας επανέλαβε τη θέση του κόμματος του για δημιουργία 14 δήμων. Τόνισε ότι θα πρέπει οι κομματικές σκοπιμότητες να μείνουν στην άκρη και η Βουλή των Αντιπροσώπων να αποφασίσει για το καλύτερο των πολιτών.

Σε σχέση με τον αριθμό των δήμων, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι θέση της ΔΗΠΑ είναι οι 14 δήμοι και έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις «να αφήσουν τις κομματικές σημαίες, να αφήσουν τους κόκκινους, κίτρινους, πράσινους και μπλε δήμους και να έρθουν πιο κοντά σε λιγότερους δήμους και σε καλύτερη τοπική αυτοδιοίκηση».

«Υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας ότι στο τέλος οι δήμοι θα είναι πολύ λιγότεροι από τους 20 ή από τους 17», πρόσθεσε.

Όσο αφορά τα δημοψηφίσματα, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι η ΔΗΠΑ είναι εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων «διότι όπως διαφάνηκε από τη σημερινή συζήτηση η όποια μορφή δημοψηφισμάτων είτε τοπικά είτε περιφερειακά θα αφήσει κακά κατάλοιπα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση».

Ε.Χ.