You are here

Στην Ολομέλεια της Πέμπτης η μεταρρύθμιση δικαιοσύνης

27/06/2022 14:37

Στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιουνίου οδηγούνται για ψήφιση τα τρία νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση των ανώτατων βαθμίδων της δικαιοσύνης.

Σε σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών τέθηκαν επί τάπητος τροπολογίες των κομμάτων επί των νομοσχεδίων, οι οποίες καθυστέρησαν την προώθηση της μεταρρύθμισης των ανώτατων βαθμίδων των δικαστηρίων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της επιτροπής, ο πρόεδρος της Νίκος Τορναρίτης είπε ότι τα νομοσχέδια και οι τροπολογίες θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος για ψήφιση.

Ανέφερε ότι την μεθαύριο Τετάρτη η Επιτροπή θα δει τελεσίδικα τις διάφορες απόψεις, παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και διαδικτυακά της υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς έχει προσβληθεί από κορωνοϊό.

«Από κει και πέρα θα πω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ελπίζω να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα», ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, προσθέτοντας ότι ανεξαρτήτως εκλογών και διαφορών η κοινωνία και οι πολίτες απαιτούν μεταρρυθμίσεις και ένα κράτος δικαίου για το οποίο θα είναι περήφανοι.

Ερωτηθείς ο κ. Τορναρίτης για τον αριθμό των τροπολογιών που θα συνοδεύουν τα νομοσχέδια είπε ότι είναι μικρός, καθώς σε αριθμό τροπολογιών που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής υπήρξε συμβιβασμός.

Πρόσθεσε πως στις 30 Ιουνίου "ο καθένας από εμάς θα αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του αξιώματός του και έναντι της κοινωνίας".

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν είναι συνολική.«Θα έπρεπε να είχε αρχίσει από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια και να φτάσει το Ανώτατο και ξεκινήσαμε ανάποδα», ανέφερε.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια εμπλουτίσαμε τα κυβερνητικά νομοσχέδια με τροποποιήσεις και βελτιώσεις και τώρα είμαστε στο σημείο των τροπολογιών. Είπε ότι επί της ουσίας το κόμμα του θα τοποθετηθεί στην ολομέλεια την άλλη Πέμπτη, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση «θεωρούμε ότι δεν επιλύονται όλα τα προβλήματα της δικαστικής εξουσίας, αντίθετα παραμένουν αρκετά ζητήματα τα οποία έχουμε το περιθώριο να βελτιώσουμε μέσα από το υπόλοιπο της συζήτησης που ξεκινήσαμε από σήμερα με στόχο να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα».

Είπε ότι το κόμμα του έχει διαμορφώσει τέσσερις μεγάλες προτάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την καλύτερη λειτουργία των πρωτόδικων δικαστηρίων, σύσταση δικαστηρίου επίλυσης μικροδιαφορών, καθιέρωση και ενίσχυση του θεσμού του διαμεσολαβητή, διαδικτυακές ακροάσεις και ad hoc διορισμοί για ορισμένη χρονική διάρκεια συνταξιούχων δικαστών και δικηγόρων για ορισμένου τύπου υποθέσεις.

Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι ήρθε η ώρα για επέκταση του θεσμού για διοικητικό δικαστήριο και για διοικητικές διαφορές, με κυρωτική αρμοδιότητα και σε άλλα ζητήματα όπως σε διαφορές για επιδόματα, ΕΕΕ και κοινωνικές ασφαλίσεις.

Είπε, ακόμη, ότι κατατέθηκε και πρόταση για συζήτηση για τη μη συμμόρφωση διοικητικών οργάνων με διοικητικές αποφάσεις. Ανέφερε, τέλος, ότι θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος για να αποφασιστεί τελικώς πως θα τοποθετηθεί αναμένοντας και τις απόψεις της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι τα υπό αναφορά νομοσχέδια αποτελούν μέρος ευρύτερων νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες επιδιώκεται η δικαστική μεταρρύθμιση, η συζήτηση των οποίων άρχισε την προηγούμενη βουλευτική περίοδο.

Σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Απονομής της Δικαιοσύνης Νόμου και του δεύτερου νομοσχεδίου η τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου, ενώ αμφότερα αποσκοπούν στη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας των δικαστηρίων με την επαναλειτουργία των δύο δικαστηρίων που προβλέπονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας, δηλαδή του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά και την απονομή στα δύο αυτά δικαστήρια πρόσθετης δικαιοδοσίας τρίτου βαθμού, καθώς και η ίδρυση και λειτουργία Εφετείου με δευτεροβάθμια δικαιοδοσία για την εκδίκαση των εφέσεων.

Σκοπός του τρίτου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός των δομών και της λειτουργίας των δικαστηρίων, όπως προτείνεται στα δύο προαναφερόμενα νομοσχέδια.

Της Ελένης Χαραλάμπους