You are here

Στην πρόταση Συλλούρη για τα επενδυτικά δάνεια

29/04/2002 15:24
Απρόθυμη η κυβέρνηση αντίθετο το ΑΚΕΛ

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει με δική της πρωτοβουλία, σε διευθετήσεις ώστε να ελαφρυνθούν οι χρεώστες Τραπεζικών Ιδρυμάτων, οι οποίοι συνήψαν δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς. Είναι ωστόσο, έτοιμη να μελετήσει οποιαδήποτε πρόταση υποβληθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στις σχετικές διευκρινιστικές δηλώσεις προέβη ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Άντης Τρυφωνίδης, εν μέσω δηλώσεων και αντιδηλώσεων μεταξύ εκπροσώπων του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ, το οποίο εξέφρασε την διαφωνία του με μια τέτοια πρόταση. Ο κ. Τρυφωνίδης απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος αυτών των δανείων, όμως σύμφωνα με πληροφορίες αυτά ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες.

Ως γνωστόν εισήγηση για την διευκόλυνση των επενδυτών που συνήψαν δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς από τις Τράπεζες, υπέβαλε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης, με τον οποίο, όπως αποκάλυψε ο κ. Τρυφωνίδης, συζήτησε ήδη κάποιες πρόνοιες της εισήγησης του.

Το ΑΚΕΛ, δια του βουλευτή Γιώργου Λιλλήκα, εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματος του, υποστηρίζοντας ότι με μια τέτοια διευθέτηση θα δημιουργηθούν πολίτες «δύο κατηγοριών». Ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε «περίπλοκη» την πρόταση Συλλούρη, προσθέτοντας ότι χρειάζεται πολλή προσοχή «για να μην δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι ως Κράτος, διαχωρίζουμε τους πολίτες μας, σε επενδυτές και μη επενδυτές».

Στην εισήγηση Συλλούρη, επανήλθε το μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε ότι η πρόταση είναι υπό επεξεργασία με στόχο να εμπλακούν τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι Τράπεζες. «Γίνονται ακόμη διαβουλεύσεις διότι η τύχη αυτής της πρότασης εξαρτάται από την καλή θέληση των Τραπεζικών οργανισμών».

Του Κυριάκου Κυριακίδη