You are here

Στην τσιμπίδα της Κομισιόν οι χρεώσεις δικηγόρων

24/05/2018 06:36

Ρυθμίσεις με τις οποίες επιχειρείται να αποτραπεί η έναρξη επίσημης διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Δημοκρατίας, για τις χρεώσεις των δικηγόρων, περιλαμβάνει νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο που στάλθηκε στη βουλή τροποποιεί διάταξη σχετικά με την εξουσία που παρέχεται σήμερα στο συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου όπως μεταξύ άλλων, καθορίζει τις αμοιβές των δικηγόρων για εξωδικαστηριακές υποθέσεις.

Με την τροποποίηση καταργείται αυτή η εξουσία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου να καθορίζει με κανονισμούς τις αμοιβές (κατώτατες και/ή εφάπαξ) των δικηγόρων για εξωδικαστηριακές υποθέσεις, και αντικαθίσταται με την εξουσία του να ρυθμίζει με κανονισμούς τον τρόπο και τη διαδικασία επίλυσης των όποιων διαφορών τυχόν προκύψουν αναφορικά με τις αμοιβές των δικηγόρων για εξωδικαστηριακές υποθέσεις.

Για τα πιο πάνω έχει προηγηθεί ανταλλαγή σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από διαδικασία που κίνησαν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Δημοκρατίας, μέσω του συστήματος EU Pilot.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, παρά τα επιχειρήματα που προέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία, από πλευράς επιτροπής θεωρήθηκε ότι η εξουσία καθορισμού από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο κατώτατων και/ή προκαθορισμένων αμοιβών των δικηγόρων για εξωδικαστηριακές υποθέσεις, πλήττει τον ανταγωνισμό.

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο, με αυτή τη ρύθμιση επιχειρείται να αποτραπεί η έναρξη επίσημης διαδικασίας επί παραβάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Δημοκρατίας, στη βάση της δικαιολογίας ότι η ρύθμιση που περιέχεται στο επίμαχο άρθρο 24 του περί δικηγόρων νόμου είναι ασυμβίβαστη με τους κανόνες του ανταγωνισμού.

Μετά από διαδικασία που κίνησε η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Δημοκρατίας μέσω του συστήματος EU Pilot, θεωρήθηκε ότι η εξουσία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου καθορισμού κατώτατων και/ή προκαθορισμένων αμοιβών για εξωδικαστηριακές υποθέσεις, συνιστά παράβαση της υποχρέωσης της Δημοκρατίας να μην θεσπίζει και/ή να μην διατηρεί σε ισχύ μέτρα, νομοθετικής και/ή κανονιστικής φύσεως, ικανά να εξουδετερώσουν τους κανόνες του ανταγωνισμού.

Το νομοσχέδιο ετοιμάσθηκε ύστερα από διαβούλευση με τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας και με το περιεχόμενό του συμφωνεί ο δικηγορικός σύλλογος.

Μ.Χ.