You are here

Στο 3,6% το εκλογικό μέτρο

26/11/2015 23:00
Με τις θετικές ψήφους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ και μετά από έντονες αντιδράσεις κυρίως από τα μικρά κόμματα εγκρίθηκε από τη βουλή η αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6%.

Στην τρίτη κατανομή το εκλογικό μέτρο, αυξάνεται από 3,6% στο 7,2%.

Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκαν 39 βουλευτές από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ και η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου.

Την καταψήφισαν 14 βουλευτές από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, το ΕΥΡΩΚΟ , τη Συμμαχία Πολιτών και ο Ζαχαρίας Κουλίας βουλευτής Αμμοχώστου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα έπρεπε να γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου, σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ είναι κατά της αύξηση του εκλογικού μέτρου, κατά της οριζόντιας ψηφοφορίας και κατά των βουλευτών επικρατείας.

Ο βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, σημείωσε πως δεν έγινε δημόσιος διάλογος για αύξηση του εκλογικού μέτρου, επισημαίνοντας πως η αλλαγή του νόμου θα συσπειρώσει το λαό.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, έκανε λόγο για άδικη πράξη και πολιτικό τζιχαντισμό, κατά την έκφραση του.

Κατά την μακρά του ομιλία ο κ.Περδίκης, ανέφερε πως θα παλέψουν , κατηγορώντας τόσο τον ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ για συνεργασία.

Είπε πως την τρόικα την έφερε το ΑΚΕΛ και τη σέρβιρε το ΔΗΣΥ, αφήνοντας αιχμές και για τη συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων τα οποία, μαζί με ΔΗΚΟ, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα την ψήφιση των εκποιήσεων .

Ο κ. Περδίκης, σημείωσε πως τα μεγάλα κόμματα ενοχλούνται από την παρουσία των Οικολόγων και προειδοποίησε πως θα αυξηθεί το ποσοστό των Οικολόγων .

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης , υποστήριξε πως με την αύξηση του εκλογικού μέτρου , τα μεγάλα κόμματα αυθαίρετα αποσπούν ένα ποσοστό.

Τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής , προσθέτοντας πως «το ΕΥΡΩΚΟ θα καταστεί μεγάλο κόμμα».

Ισχυρίστηκε πως ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ , δεν θα είναι πλέον μεγάλα κόμματα.

Ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε πως «μετά τα αμαρτήματα των δύο μεγάλων κομμάτων , γίνεται και κούρεμα της Δημοκρατίας».

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υπεραμυνόμενος της απόφασης της πλειοψηφίας ,ανέφερε πως ακούστηκαν προσβλητικές αναφορές όταν άρχισε η συζήτηση για αύξηση του εκλογικού μέτρου.

Είπε, πως είναι θέμα δημοκρατίας η αύξηση του εκλογικού μέτρου, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή απαιτούνται 5χιλ ψήφοι να πετύχει κάποιος είσοδο στη Βουλή.

Ο κ.Κυπριανού, ανέφερε πως πίσω από κλειστές πόρτες λέγονται,άλλα δημόσια μας κατακεραυνώνουν.

Έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά , επισημαίνοντας πως όταν γίνεται συζήτηση για το εκλογικό μέτρο, κόμματα ζητούν να εφαρμόζεται η απλή αναλογική ενώ όταν γίνεται συζήτηση για την κρατική χορηγία ζητούν να εφαρμόζεται κάτι άλλο.

Ο γγ του ΑΚΕΛ, απέρριψε τις κατηγορίες για συνεργασία με το ΔΗΣΥ.
Εξέφρασε την άποψη ότι η οριζόντια ψηφοφορία οδηγεί στο μεσαίωνα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ , Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε πως το μέτρο θέλει μέτρό, προσθέτοντας πως «αντιλαμβανομάστε όλοι κατά πόσο υπάρχει μέτρο».

Είπε πως είναι υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας αλλά η πρόταση νόμου των οικολόγων,είπε, δεν είναι οριζόντια ψηφοφορία.

Νωρίτερα είχε απορριφθεί η πρόταση νόμου των Οικολόγων για οριζόντια ψηφοφορία .

Απορρίφθηκε επίσης η πρόταση της ΕΔΕΚ όπως για κατανομή των εδρών γίνεται στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες με βάση την εκλογική δύναμη ,αντί στη βάση του ότι η Δημοκρατία θεωρείται ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Καταψηφίστηκε και η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ που προέβλεπε ότι στην περίπτωση συνασπισμού δύο κομμάτων, αυτά θα πρέπει να πετύχουν είσοδο στη βουλή αν εξασφαλίσουν ποσοστό 8% αντί 10% που είναι σήμερα.

Απορρίφθηκε και η πρόταση του νόμου του Ζαχαρία Κουλία που προνοούσε ότι για την εκλογή των αρχηγών των κομμάτων θα πρέπει να δίνεται από τους ψηφοφόρους σταυρός προτίμησης όπως και η πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου