You are here

Στο ανώτατο η αναφορά ΠτΔ για την 56η έδρα

26/11/2018 11:39

Η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι για ακρόαση της αναφοράς του προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμο που ψήφισε η βουλή των αντιπροσώπων σε σχέση με την 56η έδρα του σώματος με τον οποίο η βουλευτική έδρα της Λεμεσού επιστράφηκε στην Αλληλεγγύη και στον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Με την αναφορά του, η οποία καταχωρήθηκε από τον γενικό εισαγγελέα, ο πρόεδρος ζητά γνωμάτευση του ανωτάτου ως προς το κατά πόσον ο νόμος με τίτλο «Ο περί εκλογής μελών της βουλής των αντιπροσώπων (τροποποιητικός) νόμος του 2018» είναι αντίθετος και ασύμφωνος με συγκεκριμένα άρθρα του συντάγματος και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, «οι οποίες απορρέουν και διαπνέονται από το σύνταγμα της Δημοκρατίας», όπως αναφέρεται στη σχετική αίτηση, την οποία είχε εξασφαλίσει το ΚΥΠΕ.

Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε στις 30 Απριλίου 2018, για δεύτερη φορά, την εκλογή και την ανακήρυξη του βουλευτή του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Γιώργου Παπαδόπουλου, κρίνοντας ως αντισυνταγματικό τον τροποποιητικό νόμο της βουλής με τον οποίο πληρώθηκε η επίδικη βουλευτική έδρα της Λεμεσού. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν ήταν ομόφωνη και λήφθηκε με πλειοψηφία 6-5.

Στη συνέχεια, η ολομέλεια της βουλής σε έκτακτη συνεδρία της στις 13 Ιουνίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία, με 30 ψήφους υπέρ, με 15  ψήφους (ΔΗΣΥ) εναντίον και μία αποχή (Γιώργος Λιλλήκας), σε νόμο την πρόταση νόμου με την οποία ρυθμίζεται η διαδικασία πλήρωσης βουλευτικής έδρας. Σύμφωνα με τον υπό αναφορά νόμο, όταν βουλευτής προ της αναλήψεως των καθηκόντων του αποβιώσει ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν αναλάβει τα καθήκοντά του, δίδοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της βουλής των αντιπροσώπων, τότε αντικαθίσταται με τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου συνδυασμού.

Είναι η τρίτη φορά που το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου.