You are here

Στο δρόμο για Ολομέλεια το ν/σ Ανεξάρτητης Αρχής Διαφθοράς

24/11/2021 11:56

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση οδηγείται στις 9 Δεκεμβρίου το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ώστε να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα του κυπριακού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους €85 εκατ.

Το αναθεωρημένο για πολλοστή φορά νομοσχέδιο, οδηγείται στην Ολομέλεια του σώματος με σημαντικά ζητήματα ανοιχτά, καθώς κόμματα εκφράσαν την ένσταση τους προς πρόνοιες τους, δηλώνοντας ότι θα καταθέσουν τροπολογίες στην Ολομέλεια εάν δεν επιλυθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όπου το νομοσχέδιο θα τεθεί για τοποθέτηση των κομμάτων.

Σήμερα ολοκληρώθηκε εν τάχει η κατ’ άρθρο εξέταση του νομοσχεδίου για τη σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών στην παρουσία της υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην ετοιμασία αναθεωρημένου κείμενου το οποίο έτυχε του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου, αφού έλαβε υπόψη τα σχόλια, παρατηρήσεις αλλά και εισηγήσεις που κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου από τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής.

Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο βρέθηκε στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για ένα τελευταίο ξεσκόνισμα, με όλους τους εμπλεκομένους να καταλήγουν τελικά ότι το συμβούλιο της Αρχής θα αποτελείται τελικά από πέντε μέλη περιλαμβανομένου και του προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι βάση του νομοσχεδίου το συμβούλιο ήταν τριμελές.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε επίσης και το ζήτημα τον ποινών μελών του συμβουλίου που διαπιστώνεται ότι παρανομούν, με την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής να τοποθετείται ότι δεν είναι αποτρεπτικές.

Ιδιαίτερα απασχόλησε την επιτροπή το ζήτημα των διαδικασιών, βάση των οποίων τα μέλη της Αρχής θα καταθέτουν καταγγελίες, αλλά και οι αρμοδιότητες της διερευνητικής επιτροπής.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της που οι εργασίες της Επιτροπής ολοκληρώθηκαν εντός χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί βάση και του σχεδίου Ανάκαμψης, ώστε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν το τέλος του χρόνου.

Δήλωσε ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν θα επιτυγχάνονταν χωρίς το πνεύμα συναίνεσης και καλής θέλησης από όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομικών και του Προέδρου τους, τους οποίους και ευχαρίστησε για την εποικοδομητική συνεργασία.

Πρόσθεσε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με την Αρχή, να δίνουν πληροφορίες και να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, χωρίς να χρειάζεται μαρτυρία για να επιληφθεί κάποιου αδικήματος η αρχή. Η κ. Δράκου είπε ότι θα δημιουργηθεί ειδική ανακριτική ομάδα η οποία θα επιλαμβάνεται της διερεύνησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης ευχαρίστησε από πλευρά της Επιτροπής για την άριστη συνεργασία, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί ένα πολύ σημαντικό, πρωτοποριακό και ισχυρό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια του σώματος.

Πρόσθεσε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που θα στέλνει το μήνυμα σε κάθε πολιτειακό αξιωματούχο ότι αυτά που ήξερε να τα ξεχάσει», υπογραμμίζοντας ότι αναφέρεται σε μια μικρή μερίδα η οποία δηλητηριάζει το σύνολο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού αφού επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της υπουργού χαρακτηρίζοντας την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Βουλής, μέσα από την οποία οδηγείται στην Ολομέλεια το σχετικό νομοσχέδιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθούν τροπολογίες στην Ολομέλεια.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και παρεμβάσεις των υπολοίπων μελών της Επιτροπής, οι οποίοι ανέφεραν ότι παρά τις όποιες διαφωνίες με την κυβέρνηση, η προσπάθεια της υπουργού ήταν να βρεθούν συγκλίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθούν τροπολογίες στην Ολομέλεια του σώματος.

Της Ελένης Χαραλάμπους