You are here

Στο κενό η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου

26/02/2020 07:16

Μετέωρο βρίσκεται το θέμα της δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου στην Κύπρο καθώς η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τους σχεδιασμούς της, τη στιγμή που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πλήρους ακύρωσης της προσπάθειας που εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια για δημιουργία του πάρκου στην περιοχή Πεντακώμου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν χθες στη βουλή, το κράτος εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής στους ιδιοκτήτες τους, των τεμαχίων γης συνολικής έκτασης 328 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, που απαλλοτριώθηκαν στο Πεντάκωμο με σκοπό την υλοποίηση του τεχνολογικού πάρκου.

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο έχουν ήδη καταβληθεί €3 εκ. ως αποζημιώσεις για απαλλοτρίωση γης στην τοποθεσία που αυτή τη στιγμή είναι χαρακτηρισμένη ως ζώνη για το τεχνολογικό πάρκο και εκκρεμεί η καταβολή άλλων €3 εκ. ενώ υπάρχει και κρατική γη στην περιοχή.

Οι εν λόγω αναφορές, προκύπτουν τη στιγμή που ενώπιον της επιτροπής οικονομικών εκκρεμεί αίτημα για την αποδέσμευση κονδυλίου που προορίζεται να καλύψει το κόστος μελέτης για την αξιοποίηση του χώρου της κρατικής έκθεσης, με επικρατέστερα σενάρια τη δημιουργία ερευνητικού ή επιχειρηματικού κέντρου.

Όπως αναφέρθηκε, σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για επιστροφή της γης στους ιδιοκτήτες, θα κηρυχθεί πλεονάζουσα ιδιοκτησία και θα επιστραφεί ενώ, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επιστρέψουν την αποζημίωση.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην το πράξουν όλοι και η γη να παραμείνει στα χέρια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με βουλευτές οι ιδιοκτήτες δεν είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν την αποζημίωση ενώ, επεσήμαναν ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο σκοπός για τον οποίο θα αξιοποιηθεί η γη αργότερα.

Το θέμα αναμένεται να επανεξεταστεί στην επιτροπή εμπορίου στην παρουσία του υπουργού εμπορίου και του υφυπουργού καινοτομίας.

Ερίζουν για τη βάση του τεχνολογικού πάρκου

Οι βουλευτές φαίνεται να συνδέουν τα δύο θέματα και να αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις εξελίξεις, υποδεικνύοντας ότι η προσπάθεια δημιουργίας του τεχνολογικού πάρκου στην περιοχή Πεντακώμου είχε αντιμετωπίσει από την αρχή πολέμιους που προτιμούσαν τη μεταφορά του σε άλλη περιοχή.

«Κάποιοι νομίζουν ότι θα γίνει το τεχνολογικό πάρκο στο κέντρο της Λευκωσίας», είπε χθες ο πρόεδρος της επιτροπή εμπορίου Ανδρέας Κυπριανού, σχολιάζοντας ενημέρωση εκ μέρους του βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελου Βότση, ότι οι ειδικοί θεωρούν καλή ιδέα την αξιοποίηση του χώρου της κρατικής έκθεσης για σκοπούς έρευνας καθώς βρίσκεται κοντά στα πανεπιστήμια.

«Θα είναι σκάνδαλο να πάρεις ένα φιλέτο γης στο κέντρο της πόλης για να το μετατρέψεις σε τεχνολογικό πάρκο. Τα τεχνολογικά πάρκα δεν γίνονται στο κέντρο της πόλης», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

«Δεν θα αποδεσμεύσουμε το κονδύλι, εάν δεν καταλάβουμε τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Βότσης, διερωτώμενος εάν το κράτος επιθυμεί τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι η κυβέρνηση θάβει το έργο και κάνει σκέψεις ώστε κομμάτι του έργου να το πάρει στο κέντρο της Λευκωσίας με τη δικαιολογία της απόστασης από τα πανεπιστήμια, κάνοντας λόγο για ακύρωση του έργου καθώς όπως επεσήμανε το σχετικό κονδύλι έχει αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για αλλαγή των όρων του διαγωνισμού προσφορών σε σχέση με το κόστος που θα επωμιστεί ο επενδυτής για τη δημιουργία των υποδομών του τεχνολογικού πάρκου, με στόχο την προσέλκυση ενδιαφέροντος, εκτός εάν όπως είπε, πρόκειται για σκοπιμότητες για μεταφορά του έργου αλλού.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου ζήτησε να διαχωριστούν τα δύο θέματα υποστηρίζοντας ότι η αξιοποίηση του χώρου της κρατικής έκθεσης είναι εξίσου σημαντικό θέμα και πρέπει να προωθηθεί.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ επισημαίνοντας ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος επενδυτών για το τεχνολογικό πάρκο, οφείλεται στου όρους προσφοράς.

Ανέλαβε ο CIPA να βρεί επενδυτή

Σύμφωνα με το υπουργείο, το 2017 εξετάστηκε η δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης της γης και ο CIPA ανέλαβε τον εντοπισμό επενδυτή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου εμπορίου Κωνσταντίνο Καραγιώργη, παρά τις επιστολές που αποστάληκαν, ο CIPA δεν επέστρεψε για την ετοιμασία συμφωνίας για την αξιοποίηση του χώρου παρά μόνο τον Φεβρουάριο, όταν ζήτησε κονδύλια για να μελετήσει το πώς θα αξιοποιηθεί η γη.

Πιέζει για χώρο κρατικής έκθεσης το ΥΠΟΙΚ

Σε σχέση με τον χώρο της κρατικής έκθεσης, εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και ότι το υπουργείο θέλει το κονδύλι για τη μελέτη για να δει τι είναι καλύτερο να γίνει στον χώρο.

Σημείωσε ότι το υπουργείο εμπορίου ενοικιάζει μέρος των χώρων, αλλά αυτή η χρήση πρέπει να σταματήσει καθώς δημιουργούνται προβλήματα και ζημιές όπως είπε, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η απόδοση της εν λόγω επένδυσης είναι μηδαμινή, στο 0,02%.

Όπως αναφέρθηκε, υπάρχει ανάγκη για ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο έτσι ο χώρος δεν μπορεί να κλείσει εντελώς ενώ, οι σχεδιασμοί του υπουργείου φαίνεται να αφορούν το ενδεχόμενο στέγασης νεοφυών επιχειρήσεων και εταιρειών τεχνοβλαστών που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια (spin-offs), καθώς η περιοχή είναι περικυκλωμένη από πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά κέντρα.

Σε καμία περίπτωση όπως αναφέρθηκε, δεν πρόκειται για βαριά τεχνολογική βιομηχανία ή τεχνολογικό πάρκο.

Της Μαρίας Χαμπή