You are here

Στο μικροσκόπιο τα διαβατήρια στην ελίτ Καμπότζης

21/10/2019 13:51

Οι καταγγελίες σε ξένα ΜΜΕ ότι μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού της  Καμπότζης έχουν αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο, θα απασχολήσει την ημερήσια διάταξη του συμβουλίου της αρχής δημόσιας εποπτείας ελεγκτικού επαγγέλματος (ΑΔΕΛΕΠ).

Αυτό δήλωσε η γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών η οποία εξέτασε σήμερα τον προϋπολογισμό του 2020 της ΑΔΕΛΕΠ.

Η κ. Γεωργίου εξήγησε επίσης ότι αναμένεται να υποβληθούν κυρώσεις σε δυο ελεγκτικά γραφεία τα οποία παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΑΔΕΛΕΠ.

Όπως είπε, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πειθαρχικός έλεγχος από το αρμόδιο σώμα της ΑΔΕΛΕΠ για τα δύο ελεγκτικά γραφεία και αναμένεται η απόφαση.

Διευκρίνισε ότι αφορούν επτά ζητήματα σε δύο ελεγκτικά γραφεία, ένα μέτριο και ένα μικρό ελεγκτικό γραφείο.

Σημείωσε ότι ο  εποπτικός έλεγχος γίνεται σε δύο επίπεδα, το πρώτο επίπεδο αφορά το κατά πόσον ένα νόμιμο ελεγκτικό γραφείο είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους ελέγχους, κάτι που γίνεται κάθε χρόνο και το δεύτερο αφορά στον έλεγχο με δειγματοληπτικό τρόπο.

Στη συνέχεια αναλύοντας τον προϋπολογισμό της αρχής δημόσιας εποπτείας ελεγκτικού επαγγέλματος για το έτος 2020. η κ. Γεωργίου είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος με συνολικά έσοδα και δαπάνες €1,1 εκ.  σε σύγκριση με €1 εκ. έσοδα και €1 εκ. δαπάνες  το 2019.

Σημειώνεται ότι και το 2021 και 2022 είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει έσοδα και δαπάνες €1,26 εκ. και €1,27 εκ. αντίστοιχα.

Η γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου ανέφερε ότι το 20% των εσόδων προέρχεται από κρατική χορηγία και το 80% από τα αναγνωρισμένα σώματα ελεγκτών της Δημοκρατίας, τους νόμιμους ελεγκτές και τα νόμιμα ελεγκτικά γραφεία.

Το 2020 η κρατική χορηγία θα ανέλθει στις €240 χιλ.

Της Ηρώς Ευθυμίου