You are here

Στο στόχαστρο βουλής η νομική υπηρεσία για ρήτρες

11/11/2019 16:54

Η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης της νομικής υπηρεσίας για τις 50 καταχρηστικές ρήτρες, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, στην παρουσία του υπουργού ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη.

Ο κ. Λακκοτρύπης απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών είπε ότι «υπάρχουν 50 υποθέσεις που καθυστερούν στη νομική υπηρεσία, θα επικοινωνήσω ξανά με το γενικό εισαγγελέα μήπως και προχωρήσουν».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης χαρακτήρισε σκάνδαλο την καθυστέρηση που παρατηρείται στην απόφαση από μέρους της νομικής υπηρεσίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Βότσης, «η νομική υπηρεσία καθυστερεί εδώ και μερικά χρόνια να εκδώσει την απόφαση της, στις αποφάσεις της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτών του υπουργείου εμπορίου ότι υπάρχουν καταχρηστικές ρήτρες από μέρους των τραπεζών εις βάρος των δανειοληπτών».

Πρόσθεσε ότι «εδώ και τρία χρόνια η νομική υπηρεσία επικαλούμενη το φόρτο εργασίας δεν εκδίδει την απόφαση της η οποία ακολούθως θα κατατεθεί στο δικαστήριο για να επιβάλει την απόφαση τους».

Ο κ. Βότσης κάλεσε τη νομική υπηρεσία εάν αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης προσωπικού να απευθυνθεί στη βουλή.

Η βουλευτής του Κινήματος Ανεξάρτητοι Άννα θεολόγου δήλωσε ότι «δεν μας ικανοποιούν οι απαντήσεις του υπουργού εμπορίου βιομηχανίας και τουρισμού  για το θέμα των καταχρηστικών ρητρών. Είναι παράδοξο η νομική υπηρεσία με γνωμάτευση της να εκδίδει διατάγματα όσον αφορά καταχρηστικές ρήτρες σε συμβόλαια developer ενώ για καταχρηστικές ρήτρες σε τραπεζικές συμβάσεις να επικαλούνται ανάγκη αλλαγής του νόμου».

«Δεν είναι ικανοποιητικό για τον πολίτη να περιμένει απλά από τον υπουργό ενέργειας να πιέσει τη νομική υπηρεσία να προχωρήσει τις διαδικασίες για προστασία των καταναλωτών από τις τράπεζες», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση ξεχνά ότι υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή με αυστηρές οδηγίες όσον αφορά την προστασία του καταναλωτή. Πλέον πολλοί καταναλωτές προστρέχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι χάνονται περιουσίες λόγω καταχρηστικών ρητρών και καταχρηστικής τιμολόγησης και στο τέλος η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκθέτει εκ νέου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ η Ελένη   Λυμπουρή-Κοζάκου  δήλωσε ότι «εδώ και τρία χρόνια και ενώ η υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή του υπουργείου έχει εκδώσει σε πενήντα υποθέσεις καταδικαστική απόφαση σε σχέση με την ύπαρξη καταχρηστικών ρητρών σε συμβάσεις, καμιά από αυτές τις υποθέσεις δεν έχει οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Να υπενθυμίσουμε ότι ως ΕΔΕΚ καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση στη βουλή ώστε στις περιπτώσεις όπου οι δανειολήπτες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τις υπερχρεώσεις των τραπεζών, να αναστέλλεται η διαδικασία εκποίησης μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης.

Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών» σημείωσε. 

Της Ηρώς Ευθυμίου